Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, s-a adresat ministrului Energiei în ceea ce privește programul de investiții al Hidroelectrica S.A. pentru retehnologizarea, consolidarea și modernizarea amenajărilor hidroenergetice construite pe cursurile râului Argeș și ale afluenților săi. Parlamentarul susține că Hidroelectrica S.A. a devenit în ultimii ani una dintre cele mai de succes companii deținute de statul român, atât prin competitivitatea prețurilor, cât și prin profitabilitatea din ce în ce mai mare.

Dănuț Bica: „Este de așteptat ca planul investițional al companiei să urmeze tot un trend crescător, în condițiile în care mai multe amenajări hidroenergetice au nevoie de lucrări de reabilitare, consolidare și modernizare, iar prin retehnologizarea grupurilor de lucru s-ar obține o productivitate superioară și o reducere a cheltuielilor de operare. Dintre toate cursurile interne de apă, râul Argeș este dotat cu cele mai multe amenajări hidroenergetice. Pe cursul superior al Argeșului există un sistem hidroenergetic constituit din 17 hidrocentrale, toate aflate în administrarea Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș. Între acestea, Centrala Hidroelectrică Vidraru, pusă în funcțiune la 9 decembrie 1966, este cea mai importantă. Având în vedere că unitățile respective, în mare parte au fost construite cu 50-60 de ani în urmă, ajungând la un nivel semnificativ de uzură fizică și morală, pentru menținerea siguranței în funcționare și creșterea eficienței acestora se impune realizarea unor lucrări de retehnologizare, consolidare și modernizare.

Prin urmare, cunoscând faptul că au existat mai multe inițiative ale conducerii Hidroelectrica S.A., aprobate de către acționarii companiei, în vederea realizării unor investiții importante la amenajările hidroenergetice amplasate pe cursul râului Argeș, vă solicit următoarele informații:

– Câte dintre amenajările hidroenergetice construite pe cursurile râului Argeș și ale afluenților săi au fost retehnologizate și modernizate în ultimii 10 ani?
– Care sunt proiectele de retehnologizare și modernizate ce urmează a fi implementate la nivelul amenajărilor hidroenergetice de pe cursul râului Argeș și ale afluenților săi în anii următori?
– Care este stadiul implementării proiectului de investiții Retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru?
– Ce măsuri au fost adoptate, înainte de relansarea acestui proiect deosebit de complex, pentru a se evita încă o licitație eșuată și pentru a se finaliza atribuirea cu succes a contractului și realizarea efectivă a lucrărilor?
– Câte baraje de acumulare construite pe cursurile râului Argeș și ale afluenților săi au fost sau urmează a fi consolidate și/sau reabilitate?”.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.