Stimată doamnă ministru,

Infertilitatea reprezintă un motiv de îngrijorare din ce în ce mai mare la nivel mondial, estimându-se că 10-15% dintre cupluri au dificultăți în conceperea unui copil. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște infertilitatea ca fiind o boală care afectează atât bărbații, cât și femeile.

În România, Programul național de fertilizare in vitro (FIV) 2023-2024, cunoscut și drept program pentru creșterea natalității, se dovedește a fi un sprijin esențial pentru cuplurile și femeile singure cu vârste între 20 și 45 de ani care, din motive medicale, se confruntă cu provocarea infertilității și aspiră să acceseze tratamentul de fertilizare in vitro (FIV). Prin urmare, acest program trebuie să beneficieze de susținere totală, dat fiind declinul demografic pe care-l traversează țara noastră în ultimii ani. Din păcate, conform celor declarate de dumneavoastră, la elaborarea și adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 nu au fost prevăzute creditele bugetare necesare continuării și chiar extinderii programului, prin creșterea numărului de beneficiari. În acest context, mii de dosare au rămas în așteptarea identificării soluțiilor de finanțare.

Având în vedere faptul că, relativ recent, ați afirmat public că ați făcut demersurile necesare la nivelul Guvernului României astfel încât să fie alocate fondurile necesare pentru finanțarea unui număr de cel puțin 20.000 de dosare în anul 2024, vă solicit următoarele precizări:

1. Câte cupluri și femei singure au beneficiat în anul 2023 de finanțare în cadrul Programului național de fertilizare in vitro (FIV) 2023-2024 la nivel național? Dar în județul Argeș?
2. Câte dosare depuse de cupluri și femei singure sunt declarate eligibile și vor beneficia de finanțare în anul 2024 la nivel național? Dar în județul Argeș?
3. Pentru a se realiza creșterea numărului de cupluri și femei singure care să beneficieze de această măsură pronatalistă, are în vedere Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse să propună acordarea de facilități fiscale angajatorilor (cheltuială deductibilă fiscal) care vor finanța proceduri de fertilizare in vitro pentru proprii angajați, în limita unui plafon nominal?

Solicit răspuns scris. Vă mulțumesc!

Cu deosebită considerație, Dănuț Bica, senator PNL de Argeș.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.