Într-un peisaj mediatic încremenit parcă în calcule electorale, economia României se mișcă. Nu cred să fi văzut în 2024 vreo prognoză economică pentru România care să nu arate bine sau foarte bine. Creșterea vine, pe de o parte, din stabilitatea politică de care unii au început să facă haz. I-aș îndemna pe aceștia să se uite în jur la țări care nu reușesc să găsească formule de guvernare și se zbat într-un vid politic și administrativ. Nu cred că asta e de dorit pentru România! Pe de altă parte, creșterea vine din investiții fără precedent: în 2023, România a avut cele mai mari investiții publice și private de după Revoluție, de circa 38 miliarde de euro, aproape 12% din PIB. Cei care cunosc resorturile fine ale economiei înțeleg că asta înseamnă o schimbare a modelului de dezvoltare. E un enorm pas înainte, să fim sinceri și să recunoaștem!

În aceeași direcție, țin să aduc la lumină câteva știri care au trecut probabil mai puțin observate între breaking-news-urile care anunță liste electorale. Prima știre ar fi aceea că gradul de atractivitate al României este unul crescut, dovadă că în mod constant se deschid noi fabrici și apar noi investiții; cu titlu de exemplu, în acest an România va avea noi fabrici de componente industriale, anvelope, baterii, materiale de construcții, electrocasnice ș.a.m.d. Fiți siguri că nu s-ar fi întâmplat asta dacă încrederea în economia României nu ar fi fost ridicată! Un alt subiect la care vă invit să reflectați este cel legat de investițiile în infrastructura de transport a României: sunt 750 km de autostrăzi în lucru în acest moment și mai mult de 1.200 km de magistrală CFR în modernizare. Un calcul simplu arată că banii investiți în fiecare km de autostradă au efect de multiplicare de 2-3 ori, o adevărată sursă de bunăstare pentru țară. Nu în ultimul rând, mi se pare oarecum nedrept faptul că știrile privind numeroasele mecanisme de sprijin extins pentru companii nu fac știri, deși ar merita cu prisosință! A se vedea aici zecile de scheme de ajutor de stat, granturi și garanții acordate de România pentru aproape toate sectoarele economiei și care au reprezentat circa 2% din PIB în 2023!

Privind spre viitor, se văd cât se poate de clar noi ferestre de oportunitate. În Europa și în lume cresc exponențial cheltuielile pentru apărare și investițiile în noi tehnologii. Ei bine, în acest film trebuie să jucăm și noi! Apreciez în mod deosebit eforturile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului de a revitaliza industria de apărare, de a aduce pe agenda publică subiectul participării României la reconstrucția Ucrainei și de a lansa multiple scheme de ajutor de stat pentru companiile care produc în România. „Vom produce probabil cea mai performantă pulbere din lume” (n.b. – pentru industria de apărare) – așa arată declarația recentă a Ministrului Economiei, Radu Oprea, care cred că merita titlul de știrea zilei! În aceeași direcție, salut aprobarea Programului Start Up Nation, ediția a patra, cu un buget de 400 de milioane de euro și a altor scheme de ajutor în varii domenii. România accelerează și sprijină antreprenorii care produc valoare adăugată și asta trebuie să ne bucure pe toți!

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.