Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, s-a adresat ministrului Educației în privința structurii personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2022-2023 și soluțiile prevăzute pentru anul școlar 2023-2024.
„Una dintre condițiile esențiale pentru asigurarea calității procesului de învățare o reprezintă acoperirea posturilor didactice de predare cu profesori, învățători și educatori foarte bine calificați și motivați din punct de vedere salarial. Din păcate, neaplicarea integrală a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu a fost, în ultimii ani, de natură să-i stimuleze pe cei mai performanți absolvenți ai facultăților și liceelor cu profil pedagogic ca să opteze pentru o carieră didactică.
În consecință, la fiecare început de an școlar, Ministerul Educației a fost pus în situația de a demara procesul de învățământ cu un număr mare de cadre didactice cu statut de suplinitor sau pensionate și rechemate în activitate, la care s-a apelat ca la o soluție extremă. Acest fenomen a avut o influență negativă asupra calității actului educațional și a performanțelor școlare ale elevilor, reflectându-se inclusiv în ratele mici de promovabilitate înregistrate la Evaluările Naționale sau la Bacalaureat.
Apreciind eforturile depuse de dumneavoastră pentru a asigura, chiar și în contextul perioadei de criză pe care o traversăm, buna desfășurare a procesului de învățământ, a examenelor naționale pentru elevi și a mobilității personalului didactic de predare, vă solicit următoarele informații:
- Care a fost structura personalului didactic din învățământul preuniversitar la începutul anului școlar 2022-2023 pe plan național (cadre didactice titulare, suplinitori sau cadre didactice pensionate rechemate în activitate)? Dar la nivelul județului Argeș?
- Care a fost, în aceeași perioadă, structura personalului didactic pe medii de rezidență ale unităților de învățământ preuniversitar (urban și rural), la nivel național și în județul Argeș?
- Câte posturi didactice de predare sunt ocupate în prezent pe plan național de către profesori, învățători și educatori care în următorii 4 ani vor ieși din sistem prin pensionare? Dar la nivelul județului Argeș?
- Ce măsuri intenționați să implementați, începând cu anul școlar 2023-2024, pentru ca numărul cadrelor didactice care au statut de suplinitor din învățământul preuniversitar românesc să se reducă în favoarea titularilor?”, a spus Dănuț Bica, senator PNL de Argeş.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.