DSVSA Argeş, reprezentată prin directorul executiv dr. Dumitru-Sorin Sorescu, a semnat în data de 01.11.2022 un acord de cooperare ştiinţifică cu Universitatea din Piteşti, prin rector, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleşan şi responsabilul de proiect, conf. dr. Amalia Duţu, având ca scop organizarea şi desfăşurarea activităţii de cooperare ştiinţifică în cadrul proiectului de cercetare cu titlul „Analiza la 3600 a fenomenului risipei alimentare la nivelul gospodăriilor din judeţul Argeş, România: cauze, efecte, nivel, structură şi strategii”.
Cei doi parterneri din cadrul proiectului vor analiza fenomenul de risipă alimentară la nivelul judeţului Argeş prin utilizarea în comun a infrastructurii de cercetare şi a expertizei de care dispun fiecare parte, cu scopul generării de know-how şi diseminării acestuia către toate părţile interesate.
Romania are ca scop reducerea risipei alimentare la jumătate, până în 2030. Acesta vine în momentul în care inflația a ajuns la valori foarte mari, iar experții vorbesc despre o criză alimentară mondială iminentă.
Ţara noastră risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care trimit mâncarea la pubelă, după numărul de kilograme pe cap de locuitor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populației; sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică 5%, iar sectorul agricol 2%.
Un raport european arată că, în perioada următoare, 40 de milioane de persoane la nivel mondial vor intra în categoriile defavorizate și vor fi expuse riscului foametei.
Dar aceste alimente nu doar că produc risipă alimentară în loc să fie consumate, ci se tranformă în deşeuri, care la rândul lor produc efecte cu gaze de seră foarte dăunătoare mediului şi omului, deopotrivă.
Campania integrată de informare/educare implementată prin social media, TV şi presa online în mediul local, precum şi evenimentul de promovare a ghidului de reducere a risipei alimentare implementat se vor realiza sub identitatea vizuală a celor doi parteneri.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.