Competiția pentru spațiul cosmic a început în secolul trecut între SUA și fosta Uniune Sovietică. Moscova a trimis primul om în spațiu în cadrul Programului Vostok, iar Washingtonul primul om pe lună prin Programul Apollo.

Ulterior, interesul americanilor pentru apropiata noastră vecină celestă a mai scăzut, datorită solului stâncos și absenței atmosferei, astfel încât au fost trimise nave spațiale care să exploreze planeta Marte.

În prezent, americanii și-au schimbat sparring partner-ul cosmic cu China, confruntată însă în prezent cu un declin economic major. În plus, s-a recâștigat interesul pentru satelitul selenar, pentru că pe Lună s-a descoperit gheață: topirea acesteia generează apă și, mai departe, prin liza chimică se obține hidrogen, care poate fi utilizat ca și carburant pentru navele spațiale.

După rachetele Orion, Statele Unite au inițiat un nou program pentru satelitul natural al Terrei. Nava spațială Artemis I, fără echipaj, a decolat cu succes chiar zilele trecute, Artemis II va avea în anul 2024 patru astronauți la bord, iar astronauții de pe Artemis III vor pune din nou piciorul pe Lună în 2025.

Menționam mai devreme colapsul celei de-a doua economii mondiale, China căzând prizonieră tacticii zero-COVID, cu carantinarea istovitoare și prelungită a peste un miliard de oameni. Mai mult, acolo este o incandescență socială fără precedent, cerându-se demisia proaspăt realesului președinte Xi. Lucrurile seamănă izbitor cu ultimele zile ale lui Nicolae Ceaușescu, doar că aici e vorba de o țară imensă, cu un viitor mai greu predictibil.

Mai notăm: deplasarea constantă a liniei frontului de 1.000 km în direcția eliberării ultimelor 20% din teritoriul ucrainean ocupat de forțele invadatoare ruse; întunericul, setea și frigul din locuințele ucrainene; schimbarea termenului Brexit cu Bregret; creșterea consumului de marijuana din SUA, devenit legal în 21 de state; foamea, holera și violența criminală din Haiti.

Ca să terminăm într-o notă optimistă, Campionatul Mondial de fotbal de la Qatar ne oferă nu numai un spectacol sportiv de cea mai bună calitate, ci și o etalare a multiplelor aspecte culturale ale țărilor care reprezintă toate continentele. În plus, World Cup 2022 este o sursă de inspirație pentru cei care practică sportul, atât la nivel de performanță, cât și recreațional sau ca prevenție a bolilor cardiovasculare.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.