Și fac apel la fiecare dintre voi să nu uitați că deţinuţii sunt oameni care trebuie integraţi, sunt oameni care au încălcat legea, dar care au familii, au copii. Și e nevoie de ajutorul tuturor pentru a reuși reinserția lor socială, pentru a le putea asigura tranziția spre un mod de viață independent și responsabil, pentru a preveni recidiva. Iar familia reprezintă principalul factor de echilibru și stabilitate al acestor persoane.

Astăzi, la Timișoara, am participat la o aniversare specială sub egida Federației Creștine pentru Educație și Asistență Socială (CEAS): 10 ani de funcționare a Programului „O zi cu tata” – programul de reeducare cu cel mai puternic impact la nivel de sistem penitenciar, derulat de Asociația Bărbaților Creștini. De întâlnirile organizate în 24 de penitenciare, la care au participat inclusiv voluntari și familiile deținuților, au beneficiat peste 1.400 persoane încarcerate.

Dar în penitenciarele din România sunt aproape 24.000 de deţinuţi. 1.072 sunt femei, dintre care 762 au copii, unele chiar peste 10.

Ca femeie şi mamă, înţeleg nevoia acestor femei private de libertate de a menţine legături strânse cu familiile și copiii lor.

Sunt atentă ca sistemul penitenciar din România să răspundă acestei nevoi si să ofere programe psihosociale, parentale și de educare în viaţa conjugală. Despre toate acestea am discutat recent și la o conferinţă organizată de Asociaţia „Salvati Copiii Romania” și Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în încercarea de a crea cele mai bune programe care, în final, să fie în acord cu un sistem judiciar modern.

Astăzi, „penitenciarul” din România a depășit modelul instituției izolate. A devenit un spațiu de întâlnire a intereselor comunitare, o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor. Iar o dovadă în acest sens o vedem la recidivă. Anul acesta, în luna martie 2023, recidiva a ajuns la cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani, 36,75%. Dar sunt încă multe de rezolvat. Mutarea penitenciarelor din centrele oraşelor, cum este și cel din Timişoara, reprezintă o problemă care trebuie soluționată.

Rolul autorităţile publice centrale și locale, dar și al societății civile este major, dar am încredere că lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună.

Mulțumesc, CEAS, Asociaţia Bărbaţilor Creştini pentru invitație și felicitări pentru tot ceea ce faceți pentru persoanele încarcerate!

Mulțumesc și directorului general al ANP, Dan Halchin, directorului Penitenciarului Timișoara, Liviu Marica și gazdei Alin Pădurean!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.