La nivel mondial nu ne confruntăm doar cu o criză climatică, ci și cu o criză a apei. Aceasta este determinată de cererea excesivă, de impactul schimbărilor climatice, de pierderea biodiversității și poluare.
În anul 2023, în bazinul hidrografic Argeș, debitele medii anuale s-au aflat sub valorile medii multianuale.
Bazinul râului Argeșel a avut valori medii mai mici cu aproximativ 20% față de cele multianuale, iar bazinul râului Bratia cu aproximativ 30% mai mici.
Procente cuprinse intre 16%-30% din scurgea medie multianuală s-au și înregistrat în bazinele Dâmbovnic, Potop, Cârcinov și Neajlov superior.
În bazinul hidrografic Vedea, în anul 2023, scurgerea de suprafață a fost cu mult sub valorile medii multianuale, cu procente cuprinse între 30-35% pe râurile Vedea și Cotmeana, 40% în bazinul Teleormanului si cca. 50% pentru bazinul Călmățui.
În bazinul hidrografic Câinelui s-au înregistrat cele mai mici valori, cca. 9% din cele multianuale.
Caracterizarea hidrologică s-a realizat pe baza datelor de la cele 52 de stații hidrometrice din bazinul hidrografic Argeș-Vedea.
Conform studiilor efectuate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, cel mai afectat de diminuarea resursei de apă va fi bazinul hidrografic Vedea, unde a fost simulată o scădere la nivelul întregului bazin de 24,6%, dar aceasta ajungând în unele subbazine până la 38%.
💧 Apa este o resursă limitată, dar, prin complexitatea ei, reprezintă un univers întreg. Vă propunem o schimbare a perspectivei asupra acestei resurse prețioase prin campania #WaterWiseEU, lansată de către Comisia Europeană, sub sloganul „Să privim apa altfel!”. Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea este partener, împreună cu Administrația Națională Apele Române și Ministerul Mediului – România.
„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.