Cu ocazia cinstirii Sfântului Ierarh Meletie, arhiepiscopul Antiohiei – ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost sfințit astăzi noul Așezământ Eclesial de Misiune Creștin-Ortodoxă din comuna Băiculești, satul Mănicești, destinat desfășurării de activități specifice pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire.

Încă de la primele ore ale dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a fost primit cu mare bucurie pentru a săvârși slujba de sfințire a noului centru alcătuit din Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscop al Antiohiei, Paraclisul cu hramul Sfântul Mucenic Efrem cel Nou, Altarul de vară închinat Sfântului Pafnutie Pârvu Zugravul, chilia Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț și spațiile socio-educaționale cu destinația desfășurării de activități specifice pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire.

După acest moment important, chiriarhul eparhiei a oficiat Sfânta Liturghie în biserica închinată Sf. Ierarh Meletie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul rostit, ierarhul argeșean a evidențiat lucrarea misionară începută în urmă cu 25 de ani la praznicul Bunei Vestiri în cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, extinsă ulterior la nivel național și european.

Constatarea faptului că persoanele hipoacuzice din cadrul Eparhiei Argeșului și Muscelului, și nu numai, sunt lipsite de asistența religioasă ortodoxă cuvenită, a condus la întocmirea și înaintarea către Patriarhia Română, din partea Eparhiei Argeșului și Muscelului, a unui memoriu prin care se solicita extinderea misiunii deja începute în Argeș și Muscel, la nivel național. Astfel, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 515/1999 a fost binecuvântat începutul unui apostolat în vremuri moderne.

Această nouă metodă pastoral-misionară ca formă de comunicare și slujire prin limbajul mimico-gestual a constat în înființarea și dezvoltarea unor programe educaționale în cadrul instituțiilor de învățământ teologic ortodox din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, dar și a dezvoltării și înființării de noi comunități pentru hipoacuzici în cadrul Patriarhiei Române, lucrare la care a contribuit părintele conf. univ. dr. Constantin Onu.

În dorința intensificării misiunii ortodoxe în rândul creștinilor cu probleme de auz și vorbire la nivel eparhial, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitutului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în luna aprilie a anului 2017, după amenajarea, pregătirea terenului pentru construcție, achiziționarea materialelor de construcție necesare și asigurarea echipei de meșteri, părintele Constantin Onu începe construirea în satul Mănicești, comuna Băiculești, județul Argeș, a actualului așezământ religios, lucrare de zidire finalizată în anul 2021.

De-a lungul desfășurării etapelor de construcție, părintele Constantin Onu a fost sprijinit material și moral de o serie de ctitori, donatori, sponsori și oameni iubitori de zidiri sfinte din țară și din Diaspora, care au primit astăzi diploma de vrednicie din partea ierarhului argeșean.

Lucrările de construire ale ansamblului au fost supravegheate de către Sectorul Construcții Bisericești Eparhial, coordonat de către Părintele Consilier Eparhial Arhimandrit Caliopie Ichim, starețul Mănăstirii Curtea de Argeș și Exarh al mănăstirilor.

Activitățile care urmează să fie desfășurate în cadrul acestui așezământ eclesial de misiune creștin ortodoxă, atât de către persoanele cu deficiențe de auz și vorbire, dar și de către alți credincioși, au rolul de ajuta și completa lucrarea misionară care se realizează în prezent în țară și străinătate.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Foto: Cristian Gheorghe.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.