✨ Ansamblul folcloric Heracleea din Enisala s-a înfiinţat în anul 2022, la iniţiativa Asociaţiei Culturale Enisala, în colaborare cu Primăria comunei Sarichioi, pentru a valorifica cântecele şi dansurile din folclorul dobrogean, cu accent pe cele din Enisala şi satele din jur, având ca instructor pe Vasile Moise. Debutul pe scenă a avut loc pe 19.08.2023 în cadrul Festivalului „Enisala – Unitate la cetate”. Componenţii formaţiei sunt în majoritate elevi din ciclul gimnazial şi liceal din satele Enisala şi Visterna.

✨ Ansamblul folcloric Heracleea şi-a luat numele de la cetatea medievală din apropiere. Deşi numele oficial atribuit cetăţii este Enisala, locuitorii atribuie acest nume doar satului, iar cetăţii i-au spus mereu şi îi spun şi acum Heracleea, nu ştim încă de ce şi de când.

👉 Ansamblul şi-a propus să valorifice cântecele, dansurile şi obiceiurile celor două sate şi celor din împrejurimi, dintre care unele sunt unicate, iar altele au variante cu mult mai vechi decât cele din satele mai noi, reînviind tradiţia formaţiei de dansuri şi a tarafului din Enisala care au activat de prin 1960 până prin 2000. Un alt scop important este însuşirea de către copii şi tineri a cântecelor şi dansurilor tradiţionale, pentru ca aceştia să cânte şi să joace la diferite ocazii, nunţi, botezuri şi alte petreceri ocazionale, perpetuând astfel tradiţia locală.

🕺 În repertoriul ansamblului se numără dansuri ca: hora mare, stânga, hora în două părţi, hora rară, hora învârtită, sârba bătrânească, sârba de la 77, sârba de la Oltina, ofiţereasca, fedeleşul, geamparale de mai multe feluri, baicolu, paiduşca de la Enisala, dănţălăul, cadâneasca de la Enisala, bătuta de la Enisala, zvâcul, popârlanul de la Dăieni, popârlanul de la Enisala şi altele. Are de asemenea pus în scenă obiceiul numit „Păhărel cu rămurele”.

🌷 Intenţia instructorului este ca punerea în scenă, pentru spectacol, a dansurilor şi obiceiurilor să nu afecteze prea mult modul tradiţional de desfăşurare a acestora la hora satului sau la alte ocazii.