Îl celebrăm astăzi, 14 octombrie, pe Ciprian Porumbescu, creatorul primei operete româneşti, cel care a reușit să surprindă cu multă sensibilitate autenticul românesc. Considerat unul dintre cei mai faimoși compozitori ai vremii sale, ne-a lăsat o valoroasă moștenire, astfel că ne putem bucura și astăzi de „Crai Nou”, „Balada pentru vioară si orchestră”, „Pe-al nostru steag e scris Unire” sau melodia fostului imn al României, „Trei culori”, acestea fiind doar câteva dintre lucrările apreciate ale acestui mare patriot.
Violonist, compozitor și teolog, Ciprian Porumbescu s-a născut la data de 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, în familia modestă a preotului Iraclie Golembiovski şi al Emiliei Clodniţchi, de origine poloneză. Din cauza lipsei resurselor, nu a avut parte de o formare constantă și a început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, pentru a-l continua, peste ani, la Viena în cadrul „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst-Viena”.
În perioada vieneză dirijează corul Societății Studențești „România Jună” și scoate, în anul 1880, colecția de douăzeci de piese corale și cântece la unison, reunite în „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români”, prima lucrare de acest gen din literatura noastră.
Bolnav de tuberculoză, la doar 29 de ani se stinge din viață (6 iunie 1883), în casa de la Stupca, localitate ce îi poartă astăzi numele și în care se află și muzeul său memorial.
„Să nu lăsaţi muzica mea să moară!” – au fost ultimele sale cuvinte.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.