Nu suntem urși, ca să hibernăm, dar pe parcursul iernii metabolismul nostru este setat la foc mic!

Astenia de primăvară se manifestă prin simptome fizice și psihice care apar la începutul sezonului cald ca slăbiciune (astenie) și depresie intermitentă. Această stare de oboseală nu poate fi explicată de vreun efort fizic, suprasolicitare intelectuală sau consum emoțional, dar la ea poate contribui alterarea calității somnului nocturn, ca și creșterea sensibilității la unii stimuli externi.

Astenia de primăvară este favorizată de reducerea timpului de expunere din ultimele luni la lumina naturală, precum și de fluctuațiile sintezei de melatonina și serotonină.

Segmentele populaționale afectate preponderent sunt: genul feminin, profesioniștii de birou, vârstnicii, locuitorii din zonele geografice apropiate de cei doi poli ai planetei.

Astenia de primăvară, spre deosebire de astenia per se, este mai degrabă autoindusă, iar simptomele predominante sunt: stări subfebrile, dureri de cap (cefalee) și musculare (mialgii), scăderea apetitului (inapetență), amețeli, scăderi ușoare de tensiune arterială, palpitații, crampe musculare, dificultate de concentrare, irascibilitate, ușoară confuzie.

Endorfinele sau hormonii fericirii, melatonina sau hormonul somnului, serotonina care reglează tonusul mușchilor netezi sunt deficitare în această perioadă.

Soluții: expunere la soare, somn suficient, activități recreaționale. 

Nu suntem urși, ca să hibernăm, dar pe parcursul iernii metabolismul nostru este setat la foc mic!

Conf. dr. Adrian Tase

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.