Inima funcționează permanent, pare că nu obosește niciodată. Este inima un perpetuum mobile? Care este secretul acestei energii extraordinare?
În primul rând, cordul trebuie să pompeze constant sânge în organism, termenul medical adecvat valabil pentru durata de un minut fiind debitul cardiac. Ori, acest debit cardiac este produsul dintre debitul per bătaie și numărul de bătăi pe minut.
Arătam mai devreme că, la sportivii de performanță, frecvența cardiacă scade pentru a contrabalansa debitul bătaie crescut, astfel ca produsul celor două, debitul cardiac, să rămână constant. Acesta este unul din mecanismele prin care inima se menajează în condiții de repaus.
Prin locuțiunea latină perpetuum mobile înțelegem o mașinărie ideală sau un sistem fizic imaginar care ar fi capabil să funcționeze ciclic până la infinit doar pe baza energiei pe care o produce.
Această denumire se mai utilizează metaforic și în muzica clasică pentru piese de mare virtuozitate și cu ritm alert, în care succesiunea rapidă a sunetelor scurte și de valoare egală lasă impresia unei mișcări continue. Dar și în acest caz, piesa se termină după câteva minute.
Revenind la inimă, este evident că, dacă fizic nu poate fi realizat un perpetuum mobile, nici cordul nu face excepție. Funcționarea neobosită a pompei cardiace se explică prin faptul că inima își ia la fiecare ciclu cardiac o pauză de 3-4 zecimi de secundă.
Această pauză reprezintă circa o treime dintr-o secundă, exact cum cele 8 ore de somn reprezintă o treime din cele 24 de ore ale nictimerului. De asemenea, la nivelul fibrelor miocardice există sisteme performante biologic care asigură energia necesară contracției musculare cardiace.
Așadar, inima poate funcționa lejer în condiții de repaus, ca un înotător care face pluta. Atunci când organismul face un efort fizic sau are o stare emoțională, cordul are capacitatea de a-și amplifica activitatea pentru perioada respectivă.
Dacă în cardiologia tradițională, repausul la pat era considerat esențial, în zilele noastre, mișcarea este reconsiderată chiar la pacienții cu boli grave de inimă. Astfel, la pacienții cu infarct miocardic acut, repausul absolut la pat este valabil doar în primele 72 de ore, după care se inițiază mobilizarea, individualizat în funcție de evoluția bolii.
De asemenea, pacienții cu insuficiență cardiacă primesc recomandări de activitate fizică gradată, de la caz la caz, pentru ca s-a dovedit științific faptul că o bună irigare a mușchilor, inclusiv cardiac, realizată prin mișcare, ameliorează simptomele bolii.
În concluzie, persoanele antrenate fizic sunt mult mai flexibile în condiții de efort decât persoanele sedentare. De aceea, recomandăm cu căldură activitatea fizică tuturor doritorilor, dar numai după un consult la cardiologie.
Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.