Spania și Anglia sunt două forțe ale fotbalului, lucru dovedit nu numai la prezentul campionat european, ci și de palmaresul celor două echipe naționale. Mai mult, rivalitatea se extinde și la nivel de cluburi, unde Real Madrid, Barça, Atletico de Madrid, Sevilla și, respectiv, Liverpool, Tottenham, Chelsea, cele două Manchester etc., sunt scrise cu litere de aur în istoria UEFA Champions League.

Având în teren jucători cu preț de diamant și tehnică briliantină, cu relații de joc robuste, selecționeri excepționali și o muncă titanică în spate, cele două finaliste etalează un fotbal superb, de pus în ramă.

Aceste capodopere fotbalistice ne duc cu gândul la performanțele muzicienilor din cele două țări. Englezii au început în secolul 17 cu un stranier contemporan cu Bach, pe nume Georg Friedrich Händel, apoi și-au creat propria școală muzicală. Începând din a doua jumătate a secolului 19, când în Anglia a fost creată primă ligă de fotbal, spaniolii și-au creat școala muzicală națională bazată pe folclorul iberic, cel mai bogat din lume, al doilea fiind cel românesc.

Andrés Segovia a emancipat chitara populară urcând-o pe scena filarmonică, Francisco Tarréga a creat un repertoriu sublim pentru acest instrument, din care menționăm doar Recuerdos de Alhambra, iar pianistul Isaac Albéniz, cu geniul său componistic, a așternut pe claviatură idei muzicale venite tot din melosul popular.

Finala de pe Olympia Stadium din Berlin este interesantă și pentru americani. În ultimii ani, agențiile de turism de peste Ocean organizează excursii în masă la Londra și Madrid, metropole europene la care segmentele populaționale din SUA, anglosaxon și, respectiv, hispanic se uită cu profund respect filial.

În muzică, identitatea americană este dată de inspirata combinare a simfonismului cu jazz-ul pe care George Gershwin a făcut-o în mod strălucit, apoi de fenomenul rock-and-roll, rapid exportat și dezvoltat pe pământ britanic, ca și de muzica pop care a culminat cu Frank Sinatra și Michael Jackson. Și în acest caz, englezii au fost atrași electromagnetic, egalându-și inspiratorii prin muzicieni de geniu, de la John Lennon și Freddie Mercury la Dua Lipa și Ed Sheeran, ultimul fiind, de altfel, un fan declarat al naționalei Albionului.

Spiritul hispanic și-a pus amprenta asupra jazz-ului prin personalitatea pianistului Chick Corea, autorul albumul My Spanish Heart, din care face parte blockbuster-ul Spain. În mod similar, chitaristul Carlos Santana pune asupra rock-ului o amprentă latină, de exemplu cântecul Coraçon espinado, care distribuie muzica sa poliritmică pe tot mapamondul. Iar în prezent, muzica latino cu Shakira, Maluma etc., încântă auzul întregii omeniri.

Așadar, am petrecut o lună de fotbal la nivel înalt, în care tricolorii noștri au câștigat grupa și au luptat onorabil în optimi cu un adversar mult mai puternic. Un cuvânt de apreciere și pentru susținătorii naționalei noastre, care au făcut că tricolorul României să fluture pe marile stadioane din Germania!

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.