Atunci când, aflându-mă la Barcelona la un training profesional, cineva m-a întrebat dacă am un telefon inteligent, i-am răspuns iritat: „Nu! Am doar un telefon stupid!”. Dincolo de ironie, mi-am dat seama că e momentul să fac și eu acest pas tehnologic. Se întâmpla la începutul secolului.

Mai recent, am fost inspirat de un editorial din revista americană de cardiologie JACC care inventaria, prin prisma unui renumit cardiolog de peste Ocean, argumentele pro și contra vizavi de utilizarea smartphone-ului.

Adevărul este că telefonul inteligent depășește cu mult serviciile clasice de telefonie, devenind un dispozitiv mobil cu care oamenii secolului 21 pot face multe, uitând uneori de activități importante sau, așa cum apare tot mai des în caricaturi și filme de scurt-metraj, chiar mergând în te miri ce direcție, cu ochii ațintiți pe display!

Interesant este faptul că geniul dramaturgului francez de origine română Eugène Ionesco a făcut o anticipație a telefonului mobil. Într-una din piesele sale, un personaj exasperat de defectarea unei cabine telefonice a plecat cu aparatul pe scenă, comunicând în stilul nostru de astăzi. O idee de teatrul absurdului devenită realitate în mai puțin de un secol!

O altă idee de avangardă arată clarviziunea romancierului rus Feodor Dostoievski care a mers și mai departe, scriitorul descriind în paginile sale oameni care țin în mână jucării luminoase!

Este evident că telefonul celular oferă posibilități de comunicare multiple prin mesaje scrise sau vocale, What’sUp, e-mail, Facebook etc.

De asemenea, realitatea augmentată oferită de acest veritabil laptop în miniatură este atractivă și utilă. Posibilitatea de informare rapidă este extraordinară!

În plus, putem să ne relaxăm ascultând muzica preferată, sau putem folosi calculatorul, reportofonul, scannerul la restaurant etc., etc.

Avantajele sunt evidente, dar există și un preț pe care îl plătim.

În primul rând, electrosmogul generat de ținerea prelungită a dispozitivului în mână. Mi s-a întâmplat chiar mie, spre sfârșitul anului trecut. Furnicăturile mâinii m-au determinat să renunț la unul din cele două telefoane.

Apoi, distragerea atenției care atinge un maximum în scăparea de sub control a volanului. Accidentele cauzate de concentrarea prea intensă în lumea virtuală, în detrimentul lumii reale, sunt intens mediatizate. S-a întâmplat și la șoferi care transportau persoane. No comment!

Dependența de jocuri, Facebook, știri, sau orice aplicație care poate fi descărcată pe celular, duce nu numai la irosirea timpului, dar și la consum nervos. Persoanele cu astfel de adicții au nevoie de consulturi la psiholog sau chiar psihiatru.

În concluzie, telefonul mobil a ajuns în zilele noastre un partener care ne ocupă o bună parte din activități. Punând în balanță avantajele și dezavantajele acestui dispozitiv de inteligență artificială putem, fiecare dintre noi, să luăm cele mai bune decizii privind utilizarea lui optimă.

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.