Medicina românească tradițională bazată pe școala franceză (un exemplu strălucit fiind acad. dr. Daniel Danielopolu), respectiv germană (cu acad. dr. Victor Babeș în frunte), a fost unanim elogiată de-a lungul timpului.

Tot în galeria marilor medici români îl menționez cu recunoștință pe prof. dr. Costin Carp, mentorul multor generații de cardiologi care, după un stagiu în S.U.A., ne-a inoculat metoda de lucru care îmbină cititul vorace din cele mai bune surse bibliografice cu practica medicală asiduă.

Exodul medicilor români a dovedit și el, dintr-o altă perspectivă, capacitate profesională și științifică în spitalele din țările cu PIB înalt. Un merit deosebit pentru prof. dr. Mihai Gheorghiade din S.U.A., o somitate în cercetarea medicală, care a ajutat mult cardiologia românească.

Participarea medicilor români cu contribuții originale la congresele de rang înalt este, de asemenea, onorabilă. De exemplu, 41 de cardiologi români au fost în postura de moderatori sau prezentatori de lucrări științifice la ultimul congres al Societății Europene de profil care s-a desfășurat la Amsterdam în toamna trecută.

În marile orașe s-au dezvoltat spitale private de mare nivel, cum sunt Ponderas, Monza, Sanador, Ares, Sf. Constantin, unele cu chirurgie robotică, iar Pipera Nord tinde să devină un AKH autohton.

Demne de menționat sunt și eroismul medicilor și asistenților pe parcursul pandemiei, ca și situația de a funcționa în condițiile vecinătății teatrului de operațiuni militare, inclusiv atacuri cibernetice sau alte efecte ale războiului hibrid.

Cu un ministru care se comportă cu naturalețe, are experiență internațională și este un bun cunoscător al epidemiologiei și managementului sanitar, sistemul de stat se organizează.

În spitalele argeșene de stat sunt trei angiografe, la Spitalul Județean, Spitalul Militar și Spitalul Mioveni. Mulți asistenți medicali au studii superioare, conform standardelor Uniunii Europene.

Avem în Argeș construcții spitalicești noi sau renovate, cea mai recentă fiind modernizarea Spitalului de Pediatrie Pitești care ridică unitatea sanitară la un alt nivel de performanță.

În următorul deceniu, prin fondurile PNRR se vor derula proiecte ample în domeniul spitalicesc. Așa cum, după mai bine de trei decenii de stagnare, circulăm acum pe autostradă la Boița, Râșnov, Balș, în apropiere de Iași, sau spre Calafat, tot așa se vor construi noile spitale regionale, județene, municipale.

Încheiem cu un elogiu adresat d-lui prof. dr. Viorel Jinga, rectorul U.M.F. “Carol Davila” București, eminent reprezentant al Argeșului la cel mai înalt nivel al medicinei românești care, săptămâna trecută, a condus simpozionul de urologie de la Consiliul Județean și a oferit diplome de excelență inclusiv unor medici argeșeni, în cadrul Galei Premiilor CMR de la Ateneul Român.

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.