Evenimentele din ultimele zile ne-au tulburat, iar filmulețele au devenit virale. În lumea liberă în care trăim, astfel de interacțiuni au loc destul de frecvent și, dincolo de dramatismul momentului, ele trebuie interpretate corect pentru a fi valorificate ca lecții de viață. Ca și cu alte ocazii, voi încerca să am o poziție echilibrată asupra acestui subiect eclatant.

În urmă cu câteva decenii, în Cupa UEFA, Craiova Maxima o elimina categoric cu două victorii la zero pe Leeds United. După revoluție, un număr de concetățeni și-a găsit locul optim de trăit în cosmopolitul oraș cu peste o jumătate de milion locuitori care își păstreză o amprentă britanică tradițională.

Cine sunt actorii principali și cum se văd lucrurile din diverse perspective?

(1) Familia. În cultura noastră, familia este un element vital al societății în care copiii cresc sănătoși fizic și moral. Poporul român a rezistat vicisitudinilor istoriei prin triada familie-școală-biserică, de funcționarea căreia credem că depinde și viitorul națiunii. În acest caz, familia a reacționat intens emoțional în momentul în care autoritățile au aplicat legea britanică.

(2) Justiția. Orice rezident trebuie să respecte legile țării, iar legile din societățile postindustriale sunt foarte elaborate și, pentru a evita violența domestică, pătrund chiar în intimitatea familiei. Filosoful francez Charles de Secondat – baron de Montesquieu, avertiza cu secole în urmă în cartea L’esprit des lois că profesioniștii în domeniu trebuie să aplice legea deopotrivă în litera și în spiritul ei, mai precis să țină seama de natura lucrurilor. Aplicarea mecanică a legii, doar în literă, ar banaliza această profesiune limitând-o la inteligența artificială. Cine aplică legea și în spiritul ei, se verticalizează profesional.

(3) Poliția ia decizii pentru siguranța societății, adică anchetează, întocmește dosare penale, arestează. Respectăm profesionalismul și vedem că, până la urmă, a rămas în arest doar incendiatorul autobuzului, care a periclitat vieți omenești, nu și vandalizatorul care a distrus mașina poliției, ceea ce arată moderație.

(4) Municipalitatea pune pe primul plan eforturile constructive și chiar face o declarație oficială de recunoaștere a contribuției comunităților de români și romi la dezvoltarea economică și prosperitatea zonei și speră că violențele din ultimele zile să nu influențeze pe termen mediu viața orașului.

(5) Cetățenii din Leeds, fie autohtoni, fie imigranți, înțeleg cel mai bine evenimentele, deoarece trăiesc în același loc cu protagoniștii acestei rebeliuni.

(6) Mass-media face rating local și global din rostogolirea incitantelor breaking-news.

Contrastul dintre proverbialul calm englezesc și temperamentul nostru latin este frapant în acest caz. În filmul Rocket Man, tatălui viitorului superstar Elton John ascultă un disc nou apărut cu big band-ul Count Basie orchestra. În momentul în care micul artist, atras ca de un magnet, a intrat în cameră, glacialul părinte a oprit audiția. Departe de mine gândul de a generaliza, dar acest instantaneu dintr-un film foarte vizionat trezește emoții. Dacă un tată este atât de rece cu băiatul său, la ce ne putem aștepta de la angajații azilelor de copii?

Un părinte iubitor are instincte foarte puternice. Sunt oameni care suferă și pentru orătăniile din curte. Îmi amintesc că, în timpul gripei aviare din anul 2006, mai mulți locuitori din Delta Dunării au făcut crize hipertensive din cauza furiei. Atunci, autoritățile le-au sacrificat păsările, justificând situația epidemiologic.

Pe de altă parte, cine compensează actele de vandalism comise în momente de furie? Probabil că aceiași oameni cărora li s-au luat copiii, după ce s-au calmat, ca și municipalitatea.

Susțin valorile europene cu păstrarea tradițiilor românești, pentru că Europa livrează prosperitatea materială, iar România oferă ancora spirituală. Exacerbarea unei tendințe în defavoarea celeilalte ne poate duce fie într-o zonă ultratehnologizată, dar săracă spiritual, fie într-o zona intens spiritualizată, dar săracă material. Armonizarea celor două tendințe este echilibrul pe care mi-l doresc, pentru a nu cădea în depresie, psihică, respectiv, economică.

Revenind la Leeds, asistența socială a lucrat ca la carte, dar fără empatie, abuzând cel mai puternic instinct al omului – cel parental. De aici reacția justificată din perspectiva naturii umane, dar inacceptabilă prin actele de vandalism. Această rebeliune a românilor din Leeds va rămâne în istoria dinamică a orașului ca o lecție utilă pentru toți.

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.