Zilele trecute, David Popovici a entuziasmat toată planeta prin evoluția sa la Olimpiada de la Paris. Istoria a început în urmă cu trei ani, la Tokyo, când juniorul de atunci s-a apropiat la două sutimi de secundă de bronzul olimpic la 200 m și a fost finalist la sută.
Explozia s-a produs însă în anul 2022 când David, încă junior, a câștigat aurul mondial la Budapesta și aurul european la Roma, atât la 100, cât și la 200 metri liber. Dublul campion mondial și european a atras atenția experților în domeniu prin faptul că înoată altfel decât ceilalți campioni de natație. Distrându-se, așa cum declara la conferința de presă, Popovici a îmbunătățit recordul mondial cu circa o secundă. Înotând relaxat cu corpul său filiform, el i-a învins clar pe competitorii musculoși care tăiau apa furibund în lupta pentru câteva sutimi de secundă.
De câteva luni, recordul mondial la sută al lui David a fost doborât de chinezul Pan Zhanle, un înotător similar ca stil cu Popovici. Păstrându-și toată energia pentru „proba regină”, Pan a câștigat aurul olimpic la Paris cu circa o secundă avans, lăsându-l pe Popovici să se lupte pentru podium la sutimi de secundă cu competitorii musculoși. Cu alte cuvinte, victoria lui Zhang s-a realizat prin aplicarea „brandului Popovici”. Rememorând declarația lui David dinaintea finalei, potrivit căreia „va învinge cel care își va controla mai bine tracul”, deducem că, de această dată, Zhanle a fost cel care s-a distrat.
În opinia mea, David Popovici a revoluționat natația. Cu voia dumneavoastră, l-aș încadra într-un careu de ași, alături de Bob Beamon, Dick Fosbury și Usain Bolt.
Bob Beamon, care la Olimpiada Mexicană din 1968 a sărit 8,90 metri, declara că „publicul mi-a indus o stare de relaxare atât de benefică, încât pur și simplu am zburat spre recordul mondial”. Tot atunci, Dick Fosbury a devenit unul dintre cei mai influenți atleți din istorie câștigând medalia de aur și stabilind un nou record olimpic de 2,24 m cu stilul flop, în care corpul este mai puțin tensionat decât în stilul clasic, cu condiția ca aterizarea să se facă pe o saltea moale.
După patru decenii, sprinteur-ul jamaican Usain Bolt a devenit „cel mai rapid om din istorie”, cu 19,19 s la 200 m plat și 9,58 la sută, fiind eroul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Londra și Rio. “Nu-mi fac griji pentru start, finalul este important!”, declara relaxat marele campion.
Așadar, un bronz cât un aur pentru David Popovici și „Team România” la Paris. Rivalitatea continuă, așteptăm următoarele confruntări!