💢 Județul Argeș, prin Consiliul Județean Argeș, este regiune membră şi fondatoare a Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone din anul 1992.

✅ Marcat de valorile culturale, istorice, dar şi economice, Argeșul și Consiliul Județean Argeș sunt profund dedicate Francofoniei, fapt confirmat de proiectele în care județul s-a implicat în mod activ.

💢 În anul 2023, timp de două zile, Argeșul a fost capitala internațională a francofoniei. Consiliul Județean Argeş a fost gazdă și organizator pentru Reuniunea Biroului Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone (AIRF). Din 2023, Consiliul Județean Argeș participă la „Prix Liberté – Premiul pentru Libertate”, proiect inițiat de Regiunea Normandia și implementat cu Institutul Internațional pentru Drepturile Omului și Pace, în strâns parteneriat cu autoritățile academice din Normandia și rețeaua Canopé, Premiul pentru Libertate este un dispozitiv educațional al cărui obiectiv este conștientizarea tinerei generații privind libertatea, pacea și drepturile omului, ancorate în valorile purtate de Debarcarea din 6 iunie 1944 în Normandia. Astfel, în fiecare an, Regiunea Normandia- Franța invită tinerii din întreaga lume să desemneze o personalitate sau o organizație angajată într-o luptă exemplară pentru libertate.

✅ Ca în fiecare an, instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Argeș marchează Ziua Internațională a Francofoniei prin evenimente culturale cu specific francofon.

✅ Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită în țările francofone, dar și în cele în care limba franceză este mai puțin răspândită. Sunt organizate sute de evenimente pentru a evidenția diversitatea și vitalitatea lumii francofone. Această dată se referă la nașterea, la 20 martie 1970, la Niamey (Niger), a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică, care avea să devină ulterior Organizația Internațională a Francofoniei. În 2024, Summitul Francofoniei de la Villers-Cotterêts va avea tema „Creează, inovează, întreprinde în limba franceză”. Această orientare subliniază oportunitățile multiple și dinamismul spațiului francofon, încurajând creativitatea, inovația și antreprenoriatul ca pârghii pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri.

💢 Termenul „francofonie” desemnează oamenii și țările vorbitoare de limbă franceză. Cuvântul a fost creat de eseistul francez Onésime Reclus, în 1880, pentru regiunile geografice în care se comunică permanent în limba franceză.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.