🌺 Consiliul Județean Argeș vă invită să participați și în zilele următoare la o serie de evenimente culturale organizate de instituțiile de cultură subordonate. Începând din acest weekend și până la finele săptămânii viitoare sunteți invitați să participați la piese de teatru inedite, expoziții, spectacole, evenimente culturale cu tematică istorică, ateliere și activități educative pentru copii și tineri. Iată programul complet al activităților cultural-artistice în perioada 12-19 aprilie 2024.
🔴 VINERI, 12 APRILIE
➡️ Ora: 12.00 – EVENIMENT EDITORIAL – Lansarea volumului BĂTĂLIA PENTRU ROMÂNIA. GÂNDURILE UNUI ROMÂN LA VÂRFUL NATO, autor – MIRCEA GEOANĂ, secretar general adjunct NATO. (Sala de Conferințe – Biblioteca Județeană Argeș)
➡️ Ora 18.00 – Festivalul-Concurs Național al Cântecului Popular Românesc „Tita Bărbulescu”, ed. a VIII-a. (Casa de Cultură „Pr.Ion Ionescu ” Topoloveni)
🎭 Ora 19.00 – DRAGOSTE ȘI PROGRES – AVANPREMIERĂ – Viața bate teatrul!”… cam așa am putea parafraza acțiunea producției DRAGOSTE ȘI PROGRES, pusă în scenă la Teatrul “Alexandru Davila” de inspiratul regizor Cătălin Saizescu, fiul celebrului regizor de film Geo Saizescu. Întregul spectacol se petrece pe o scenă de teatru, atât la propriu, cât și la figurat. Cele șase personaje sunt deliciul acestei comedii ce face trimitere la o perioadă în care fiecare domeniu de activitate era supervizat de un cenzor. Textul scris de Bogdan Adrian Toma are în centrul său trei actori, un regizor, o scriitoare și un cenzor. Visul comun al artiștilor, de a face un spectacol cu care să plece în turneu în străinătate, depinde doar de decizia cenzorului care nu este deloc ușor de convins. Tot ce se întâmplă pe parcursul pregătirii spectacolului devine „o chestie de joc psihologic” în avanpremiera unei vizionări de la minister. Fiecare dintre personaje încearcă să condimenteze jocul scenic impunându-și personalitatea și convingerile. Doar așa se explică… PROGRESUL. Finalul este complet neașteptat, deoarece personajele implicate în realizarea producției artistice își forțează norocul și, din cauza ambiției exagerate, sunt ei înșiși prinși în propria capcană. Pentru succesul acestei producții, regizorul Cătălin Saizescu mixează, într-o notă originală, experiența personală cu veleitățile artistice ale echipei ce se află în distribuția producției DRAGOSTE ȘI PROGRES. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
🔴 SÂMBĂTĂ, 13 APRILIE
🎭 Ora 19.00 – DRAGOSTE ȘI PROGRES – PREMIERĂ (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
🔴 DUMINICĂ, 14 APRILIE
🎭 Ora: 11.30 – LĂDIȚA FERMECATĂ – LĂDIȚA FERMECATĂ este unul dintre spectacolele longevive ale Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești. Copiii vor fi încântați de personaje precum Cocoșelul jucăuș, Vulpița cea șireată, Iepurașul cel naiv și altele, într-o atmosferă de basm. Nu este un spectacol care scoate în evidență doar prestația fascinantă a actorilor, ci și modul ingenios cu care ei mânuiesc păpușile. O producție veselă care-i animă și îi ține cu sufletul la gură pe copii pe toată durata reprezentației. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
🎭 Ora 19.00 – CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT – CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT este alegerea făcută de Sorin Militaru, un regizor cu palmares valoros, pentru scena Teatrului ”Alexandru Davila”. Spectacolul, bazat pe textul scriitorului austriac de origine bulgară Dimitré Dinev, este o tragicomedie care provoacă privitorul la o meditație profundă despre viață și moarte. Întreaga acțiune se desfășoară la un priveghi unde prietenii defunctului caută să respecte obiceiurile din spațiul balcanic specifice acestui eveniment. Scena de început îl are în prim plan chiar pe Nikodim, defunctul, în momentul în care încearcă să treacă spre lumea de dincolo, dar nu are banii necesari să facă plata barcagiului. Tot ce urmează face trimitere fie la ritualul priveghiului, fie la diverse neîmpliniri ale vieții protagoniștilor (cei patru prieteni, colegi de șantier cu Nikodim, soția defunctului, bocitoarea, muzicantul și o stripteuză). Balanța se înclină, periodic, către cele lumești versus cele din lumea de dincolo, iar priveghiul devine motiv de jale, de distracție, de reflecție. În tot acest context, muzica este un necesar obligatoiu. Afectați de moartea prietenului, dar copleșiți de problemele personale, protagoniștii acțiunii ajung, în unanimitate, la concluzia că „timpul nu mai are nicio importanță” și că „moartea aduce cu adevărat seceta în sufletul oricui”. Sorin Militaru și-a ales actori cu experiență și, împreună, vă propun această producție care nu doar sugerează, ci evidențiază clar: CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
🔴 LUNI, 15 APRILIE
➡️ Ora 10.00 – BIBLIOTECA ALTFEL. MESERIILE PE ÎNȚELESUL COPIILOR – Activitate educativă, desfășurată – pe grupe – în parteneriat cu G.P.P. „Floare de colț”. (Sala Tinerilor – Biblioteca Județeană Argeș)
➡️ Ora 11.00 – GHICI, PICI! – Activitate educativă, desfășurată – pe grupe – în parteneriat cu G.P.P. „Floare de colț”. (Sala Tinerilor – Biblioteca Județeană Argeș)
🔴 MARȚI, 16 APRILIE
➡️ Ora 11.00 – GHICI, PICI! – Activitate educativă, desfășurată – pe grupe – în parteneriat cu G.P.P. „Floare de colț”. (Sala Tinerilor – Biblioteca Județeană Argeș)
🔴 MIERCURI, 17 APRILIE
➡️ Ora 11.00 – WORKSHOP – ADEVĂR SAU DEZINFORMARE: CUM FOLOSIM AI RESPONSABIL ȘI EFICIENT? – Atelier de familiarizare a participanților cu conceptele de bază ale AI și cu modul lor de aplicare, astfel încât dezinformarea online să poată fi identificată, analizată și contracarată; invitat: dr. FLORIN ZERU. (Sala de Conferințe – Biblioteca Județeană Argeș)
➡️ Ora 11.00 – ANIMALE MARINE – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu G.P.P. „Floare de colț”. (Sala Tinerilor – Biblioteca Județeană Argeș)
➡️ Ora 18.00 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ – Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8-12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Multimedia – Biblioteca Județeană Argeș)
🔴 JOI, 18 APRILIE
➡️ Ora 10.00 – BIBLIOTECA ALTFEL. MESERIILE PE ÎNȚELESUL COPIILOR – Activitate educativă, desfășurată – pe grupe – în parteneriat cu G.P.P. „Floare de colț”. (Sala Tinerilor – Biblioteca Județeană Argeș)
➡️ Ora 16.00 – CONECTĂM GENERAȚII ÎN LUMEA DIGITALĂ – Ateliere gratuite de educație digitală pentru seniori, care vizează familiarizarea cu telefonul mobil (smartphone) și cu aplicațiile acestuia. (Sala Multimedia – Biblioteca Județeană Argeș)
➡️ Ora 18.00 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ – Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8-12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Multimedia – Biblioteca Județeană Argeș)
🔴 Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș:
💢 12-19 aprilie: CÂMPULUNG. TEZAUR DE CULTURĂ – Expoziție de artă plastică, realizată de membrii Asociației de Arte Vizuale „I.D. Negulici” din Câmpulung Muscel. (Holul BJA)
💢 12-19 aprilie: SCRIITORI NĂSCUȚI ÎN LUNA APRILIE – Expoziție de cărți despre viața și opera lor, cronici, recenzii ale studiilor consacrate operei celor două personalități: William Shakespeare – 460 de ani de la naștere; Camil Petrescu – 130 de la naștere. (Holul BJA)
💢 12-19 aprilie: STEMA ROMÂNIEI – ORIGINE ȘI EVOLUȚIE – Expoziție de reproduceri fotografice din Revista „Boabe de grâu”, reprezentând evoluția stemei României, de la 1390 până la 1921. (Hol – Etajul al II-lea)
💢 18 aprilie: ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE – Cronică de întâmpinare la volumul de poezie „Femeie cu ghepard”, autor, MARIAN BARBU. (Rubrică online)
🔴 Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
💢 Expoziția temporară Icoana pe sticlă la cumpăna vremii (15 aprilie-16 iunie). Expune artistul plastic Ioana Alexe, curator Nicoleta Popa Grigore.
💢 Expoziţie temporară: „Regina Maria la Bran”. Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie).
💢 Expoziție de pictură „Portrete ale doamnelor de demult. Mister și rafinament” (6 martie-15 iunie). Expoziția se va realiza în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Tablourile sunt expuse în Conacul familiei Golescu.
💢 Expoziția temporară „În curtea bunicilor”. Expoziție organizată în colaborare Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Desenele sunt expuse la secția de etnografie din cadrul Muzeului Câmpulung-Muscel.
💢 Expoziție dedicată memoriei compozitorului polonez Frederich Chopin. Expoziția realizată în parteneriat cu Institutul Polonez.
💢 Expoziție de costume populare din patrimoniul Muzeului Golești.
💢 Expoziție de desene și grafică „Doar oameni”. Expune Ion Fuscel, restaurator Muzeul Municipal Câmpulung Muscel.
💢 Expoziția de pictură „Intuiție” aparținând artistului plastic Dana Ciucă. Curatorul expoziției: Nicoleta Popa Grigore.
💢 Expoziția temporară „Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu”.
💢 Expoziție temporară „Labirintul poveștilor” cu explicații în patru limbi (română, engleză, germană, franceză). Proiect fotografic de aducere în actualitate a poveștilor populare. Expoziție organizată în colaborare cu Colegiul Național „Vlaicu-Vodă” Curtea de Argeș și Asociația Rest.Art.
💢 Expoziție temporară „Înveşnicirea sufletului – sacrul în viaţa ţăranului român”, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ”.
💢 Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) – Bolnița banului Radu Golescu.
Adresa: Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34, Județul Argeș. Program de vizitare: ⏰ Vara: 09.00-18.00 (1 aprilie-31 octombrie). ⏰ Iarna: 08.00-16.00 (1 noiembrie-31 martie). Biletele de intrare se emit până la ora 15.30 (iarna) și 17.30 (vara).
🔴 Muzeul Județean Argeș:
➡️ Expoziția „Flori de mină – Comorile adâncurilor” (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44). Program de vizitare: luni-duminică, între orele 09.00-19.00.
➡️ Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor). Program de vizitare: luni-duminică, între orele 09.00-19.00.
➡️ Expoziția Sportului Argeşean „Campionii” (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor). Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00.
➡️ Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș). Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-17.00.
➡️ Expoziția Memorială „Dinu Lipatti” (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș). Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-17.00.
➡️ Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44). Program: luni-duminică, 09.00-19.00.
➡️ Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor). Program de vizitare: marți-duminică, 09.00-17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.
„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.