Doamnă Director Derviș, vă multumesc tare mult pentru onoarea pe care mi-o faceți să întâlnesc atât tineret și atâția prieteni în sală!

Dragă Ligia, tu ești obișnuită în Argeș, îți mulțumesc că ești alături de noi!

Stimate gazde, cadre didactice, onorați reprezentanți ai Armatei Române, reprezentanți ai altor instituții,
Părinți și dragi elevi,

La mulți ani!

Mă bucur că suntem împreună la ceas aniversar, pentru că știu cât de important este acest moment pentru Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” și știu cât suflet se pune nu doar în acest eveniment, ci și în orice acțiune pe care o faceți.

Pentru mine, și nu este prima dată când o spun, Curtea de Argeș este cel mai frumos oraș de pe fața pământului! Ca să fie clar pentru toată lumea: aici am crescut, aici m-am educat, aici vin de fiecare dată cu mare drag ori de câte ori am fost chemată să pun umărul la vreun proiect și vă asigur că, dacă pot să întorc puține bine pentru comunitatea care pe mine m-a educat, o voi face fără să ezit și fără să clipesc!

Astăzi este o zi de sărbătoare în Curtea de Argeș. Nu doar pentru liceul dumneavoastră este o zi de sărbătoare. Este la fel peste tot. Este Ziua Armatei României, este ziua de naștere a Regelui Mihai, figură istorică și liceul dumneavoastră îi poartă numele.

Vreau să știți, dragi elevi, că istoria Regilor României și istoria Armatei se întretaie. Am împărțit mereu aceste două instituții extraordinar de importante pentru România: datoria de a apăra țara și bunurile populației și de a oferi siguranță pentru comunități și pentru familii. Au avut menirea să îndepărteze amenințările și a asigura dezvoltarea țării.

Am folosit cuvinte-cheie: siguranță, familie și comunitate! Pentru mine sunt cuvinte atât de importante și esențiale și o să înțelegeți de ce astăzi, la ceas aniversar, eu nu o să vorbesc doar despre lucruri bune pentru societate, ci am să îndrăznesc să vă vorbesc despre lucruri serioase. Pentru că îmi pasă, pentru că îmi pasă de tineri, pentru că am doi băieți școlari, pentru că îmi pasă de familiile din România, de familiile din Argeș, de comunitatea noastră, și pentru că îmi pasă mai ales de viitorul nostru. Și de-al vostru!

Toate aceste amenințări din societatea noastră de astăzi le putem combate cu succes, dar primul lucru pe care trebuie să îl facem și îi rog pe părinți să înțeleagă acest lucru, le rog pe cadrele didactice să conștientizeze toți acest lucru: să nu ne mai ascundem de realitate.

Din contră, realitatea, amenințările, problemele din școli, problemele din societate trebuie să fie puse pe tapet pentru a putea fi înfruntate. Am să vă dau un singur exemplu cu care eu personal m-am confruntat acum mai puțin de un an: eram deja ministru al Justiției și am tras la un post de televiziune un semnal de alarmă despre numărul mare de consumatori de droguri din România, din rândul tinerilor. O amenințare pe care o consider extrem de prezentă. Și a fost un șoc în mass-media. Moment în care toată lumea s-a întrebat: Dumnezeule, dar chiar sunt atât de mulți consumatori? Atât de mulți tineri vulnerabili la flagelul drogurilor!

A trecut un an de atunci și pot să vă spun că acel semnal de alarmă pe care atunci l-am tras a fost bine înțeles, a fost recepționat corect de societatea românească și de foarte multe instituții ale statului român. Vorbea Ligia de poliție, de sistemul de educație și îi mulțumesc că a făcut un efort colosal în acest an și aproape jumătate ca să răzbim în școli cu informații legate de fenomenul drogurilor, alături de toți voluntarii cu care Ministerul Justiției face această campanie de educare. Am să vă spun un lucru: problema nu trebuie ascunsă sub preș!

Pentru că doar așa putem să o rezolvăm. Însă greul urmează! Pentru că trebuie să controlăm acest fenomen astfel încât să dăm garanția familiilor că fiul, că fiica, că nepoata atunci când merg la școală sau ies în societate sau merg pe stradă nu intră pe porțile infernului!

Urmare a campaniei noastre am să vă spun că această problemă a drogurilor, a tratării dependenței de droguri și a diminuării traficului de droguri este o temă care a ajuns în toate programele de guvernare. Și este foarte bine că acest subiect a fost tratat serios cu soluții, unele mai bune, unele mai puțin bune, dar pericolul clar a fost înțeles.

Dragi părinți și elevi,

O să vă mai spun că anul acesta au trecut trei legi anti-drog prin Parlament, susținute de toată lumea. E vorba de două legi împotriva traficanților de droguri. E cea care stabilește că aceștia nu vor mai putea primi pedeapsă cu suspendare. Toți traficanții de droguri condamnați stau exclusiv în închisoare. Și ăsta e un lucru bun pentru societatea noastră!

Și în al doilea rând, elaborăm cu sprijinul celor de la MAI un Registru al traficanților de droguri, astfel încât, atunci când îi prindem pe stradă, putem să știm ce fac, să îi monitorizăm.

Cea mai importantă, însă, pentru mine ca mamă, pentru dumneavoastră ca părinți, este cea legată de înființarea a 8 centre de tratare a dependenței de droguri. Și aici eu cred că situația este critică. Pentru că am rămas foarte mult în urmă. Țara noastră nu are la dispoziție această infrastructură pentru a ajuta victimele dependenței de droguri, de jocuri de noroc, de alcool și alte dependențe.

Statul român este dator să ofere un serviciu public de calitate pentru cei care sunt dependenți. Și avem această lege, din luna iunie dacă nu mă înșel, o avem publicată în Monitorul Oficial și mă aștept ca instituțiile să reacționeze.

Vreau ca din cele 8 centre regionale, unul să fie la Argeș. Îmi doresc tare mult să avem această ocazie să putem împreună să împingem autoritățile să avem acest centru pentru vindecarea dependențelor în Argeș.

Mi-am propus eu și colegii mei să începem o campanie de strângere de semnături pentru a putea genera acest mesaj de forță. Regiunea e mare, sunt multe județe care își doresc acest centru de tratare a dependențelor, dar cred că, împreună, putem să obținem ca el să fie în Argeș.

Vrea să vă mai spun că Justiția mai face un lucru bun cu educația. Banii pe care reușim să îi confiscăm de la infractori, și o să o facem din ce în ce mai bine, sunt redați societății pentru a finanța exact programe de combatere a infracționalității. Recent, și doamna inspector general adjunct al educației în Argeș ne-a dat toate informațiile.

În Argeș am reușit să alocăm 95.400 de lei pentru 24 de unități de învățământ. Sunt trei din Curtea de Argeș. Mai avem câteva din comunitățile locale din zona înconjurătoare, școlile de la Șuici, Băiculești, Corbeni, Merișani, Mușătești.

Sunt proiecte prin care elevii și școlile aplică pe fondurile acestea pe care reușim împreună cu Ministerul Educației să le punem la dispoziție pentru a genera programe împotriva infracționalității. E un lucru foarte important prin care noi reușim să ajungem la dumneavoastră și să luptăm împotriva infracționalității prin intermediul acestor programe de educație juridică și de informare a cetățenilor.

Și ultimul lucru pe care vreau să vi-l spun este că am reușit să lansăm, este o premieră în România, dar dinamica evenimentelor ne-a făcut să ne gândim la acest lucru și le mulțumesc colegilor din minister pentru că au făcut-o voluntar, am elaborat un ghid privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală. Știți că în școli s-au întâmplat mai multe belele în ultimii ani. Știți că acest fenomen este atent monitorizat. Noi, la minister, am elaborat acest Ghid pentru că răspunde unor nevoie reale a societății românești, răspunde unor nevoi reale ale tinerelor și tinerilor din școli. O să îi rog pe colegii mei să vă dea Ghidul pe care împreună cu Ministerul Educației l-am gândit. Îi rog pe colegi să vi-l pună la dispoziție, pentru că întotdeauna este important să te poți uita într-o broșură scrisă simplu și să obții informații esențiale despre ce poți să faci în acele situații de fapte de violență și hărțuire sexuală, cui te poți adresa, unde suni, ce drepturi legale ai.

Și să le transmiteți și altora, despre care ați auzit că au trecut printr-un astfel de eveniment neplăcut, că victima nu este singură și nu trebuie să fie singură. Instituțiile statului dau mare atenție acestor sesizări și vă spun că nu o dată cei care au fost în impas mi s-au adresat personal. Vă spun același lucru și dumneavoastră. Dacă simțiți la un moment dat că nu aveți cu cine să vorbiți, că nu puteți să vă adresați familiei, deși vă recomand din suflet să îi spuneți mamei, să îi spuneți tatălui dacă treceți printr-un eveniment nefericit, puteți să îmi scrieți. Aveți număr de telefon, aveți Facebook. Pentru așa ceva sunt disponibilă 100% din timpul meu!

Dragii mei,

În concluzie, pentru mine siguranța voastră și a familiilor din Argeș, și din România este foarte importantă.

Am să închei într-o notă mai cu zâmbet și am să vă spun că vă mulțumesc pentru maniera în care participați activ la viața comunității.

Vă mulțumesc pentru că faceți cinste Argeșului, nu numai orașului Curtea de Argeș, și vă urez încă o dată „La mulți ani!”.