După un post mai profund sau mai ușor, oamenii se pregătesc pentru dezlănțuirea culinară de Crăciun.
Eroul din farfurie, recunoscut pentru savuroasa sa carne, a fost numit de un filosof renascentist “fratele porc”.
Ulterior, știința medicală a arătat că, între om și deliciosul patruped trandafiriu, există compatibilități la nivelul mai multor structuri (ficat, insulină, valve cardiace). Mai mult, porcii modificați genetic vor putea furniza “piese de schimb” pentru organismul uman.
În contrast, animalul nostru domestic lacom și murdar ne poate infesta cu Trichinella spiralis, un parazit periculos. Din fericire, carnea de porc testată și bine prelucrată termic poate fi consumată în siguranță.
Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului mecanic de masticație, după care bolul alimentar coboară în tubul digestiv, unde este supus unor procese biochimice în care intervin sărurile biliare, lipaza, tripsina și chemotripsina pancreatice. În intestin are loc separarea produselor biologice de calitate, care sunt absorbite prin vilozități, de deșeurile metabolice, care sunt eliminate prin colon și rect.
Dincolo de beneficiul hedonic – plăcerea de a mânca, carnea de porc oferă organismului proteine cu mare valoare biologică, utile în creșterea și dezvoltarea organismului, biosinteza anticorpilor care ne apară de infecții, obținerea performanțelor fizice și intelectuale.
Se știe că suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele, iar masa de Crăciun este asortată culinar cu cozonac și vin roșu.
Ne putem bucura de friptură, sarmale, cârnați, tobă, piftie sau șorici, cu cumpătare, mai degrabă la prânz decât la cină, cu pauze între feluri în care să ne plimbăm puțin.
Din experiența anilor trecuți știm că, în perioada sărbătorilor, la serviciile de urgență ale spitalelor se perindă persoane care nu sunt cu nimic mai cumpătate decât protagonistul mesei de Crăciun. Depinde de fiecare dintre noi dacă porcul ne este prieten sau dușman!
Deci, dragi argeșeni, să ne bucurăm cu decență de minunatele produsele tradiționale de Crăciun! Sărbători Fericite!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.