Într-un articol anterior, reputatul cardiolog piteştean Adrian Tase ne-a făcut o adevărată radiografie a situaţiei cu care se confruntă pacientul cardiac în perioadele caniculare. Astăzi, domnia sa revine cu soluţii de combatere a caniculei, precum şi cu sfaturi pentru o alimentaţie şi o hidratare corespunzătoare.

Pentru că încălzirea globală acţionează asupra planetei într-un mod insidios, perfid, asimptomatic, asemenea hipertensiunii arteriale sau diabetului zaharat în organismul uman, trebuie să adoptăm un stil de viaţă inteligent, prin care să contracarăm efectele caniculei. Este valabil nu numai pentru cardiaci, ci pentru toată populaţia.

Conform doctorului Adrian Tase, „primul lucru pe care trebuie să-l facem, mai ales în orele de vârf, este alternarea deplasării cu odihna într-un loc răcoros.

Aşa cum există motoare răcite cu apă şi, respectiv, răcite cu aer, şi organismul uman se poate răcori la piscină sau la aer condiţionat.

Atunci când temperatura ambientală este mai mare decât cea din interior, ferestrele trebuie închise. Urmează consumul generos de lichide: apă, sucuri de fructe, iaurt sau, cel mai bine, băuturi izotonice, fără a mai aştepta senzaţia de sete”.

Alimentaţia trebuie să fie predominant vegetală, respectând directiva Parlamentului European cu 5 fructe/legume pe zi.

În plus, grăsimile trebuie evitate, deoarece sunt calorigene.

La fel şi efortul fizic, pentru că fibrele musculare generează căldură.

Cât despre cofeină şi alcool, acestea sunt de evitat pe caniculă, chiar dacă sunt reci.

Efortul fizic trebuie limitat la minimum, iar vestimentaţia trebuie să fie lejeră, deschisă la culoare.

Se recomandă acoperirea capului cu o pălărie albă, ochelari de soare, umbrele albe de protecţie solară, haine uşoare din in sau alte materiale albe vaporoase.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.