„Cât de important este să mergem la cardiolog, chiar dacă am 25 sau 39 de ani?” – a fost una dintre întrebările adresate de către colegul Edi Vasile cardiologului piteştean Adrian Tase. Domnia sa a răspuns în felul următor:
„Indicaţia oficială este ca, de la 40 ani, fiecare persoană sănătoasă să se prezinte la medicul de familie, care să îl trimită apoi la cardiolog. Măcar pentru a se face o evaluare a spectrului cadrului de risc. Bun, nu ai nimic, dar haide să vedem ce neşanşe ai ca să faci un infarct miocardic.
Deci, iată, aceste cazuri care se produc sub vârsta de 40 de ani sunt foarte îngrijorătoare. Viaţa este foarte trepidantă şi este foarte inegală. Sunt din ce în ce mai puţini oameni care trăiesc bucolic, patriarhal, şi din ce în ce mai mulţi care trăiesc infernal. Sigur că într-un astfel de ritm, stresul nu mai poate fi controlat… Nu te mai poţi opri din fumat, din mâncat necontrolat, nu mai ai timp să te mişti, stai într-un loc de muncă imobil, într-un mijloc de transport sau trebuie să promovezi un produs şi eşti hiperactiv (acum eşti în avion, apoi în maşină, în autobuz etc.).
Lumea se schimbă continuu într-un sens care poate deveni mai puţin prietenos pentru inima noastră. Timpul se comprimă şi el şi trebuie să avem foarte multă grijă de sănătate. De asemenea, este foarte important să ne facem timp pentru mişcare. Sau să facem două-trei lucruri deodată (ex.: eu vorbesc cu dumneavoastră, dar în acelaşi timp pedalez şi pe o bicicletă). Trebuie să devenim şi mai distributivi, şi mai atenţi, este un trend care deja se practică în America”.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.