„De ce se discută atât de puţin la noi despre infecţiile nosocomiale? La nivel internaţional există o procedură în acest sens. Este urmărit omul dacă intră cu o anumită infecţie în spital şi, la externare, se verifică dacă acesta s-a ales cu infecţii nosocomiale. La noi este subiect tabu” – a fost unul dintre subiectele pe care colegul Edi Vasile l-a abordat în discuţia cu renumitul cardiolog Adrian Tase.
Răspunsul medicului argeşean a fost acesta: „Pot să vă spun că există şi la noi procedura aceasta de spital. Există şi se respectă în măsura în care se poate, pentru că ne confruntăm cu deficit de personal. Faptul că nu se vorbeşte despre ea este o altă problemă…
Poate că din cauza faptului că s-a discutat destul de mult la modul critic, de multe ori pe bună dreptate, există şi o reticienţă din partea autorităţilor de a-l mai aborda. Cel puţin pe unde lucrez eu, situaţia este sub control din acest punct de vedere. Din păcate, la ora aceasta nu se pot face afirmaţii că s-au făcut mari progrese în acest sens. Din punctul meu de vedere, soluţia pentru reducerea infecţiilor nosocomiale din spitale este o reţea de facilităţi spitaliceşti noi, care să plece de la zero microbi. Deci să fie o construcţie nouă, dezinfectată, în care să putem să tratăm câteva decenii pacienţii în cele mai bune condiţii!
Din câte se vede pe plan politic, sunt declaraţii care arată că în următoarea perioadă se vor construi spitale regionale. Lucrurile se pare că se mişcă, am văzut că se discuta la Ploieşti, ne-am dori să se vorbească şi despre Piteşti…
În 2007 a existat un proiect al unei reţele naţionale de spitale structurate – regionale, judeţene, municipale şi orăşeneşti. Urmau să fie destule, în jur de 45 (40 judeţene, 5 regionale), se făcuseră şi S.F-uri, planurile arătau foarte bine, aveau şi heliport… Ce s-a întâmplat mai departe, ştim cu toţii: a fost o perioadă politică mai gri în care nimeni n-a mai dat explicaţii pe această temă. Ne bucurăm însă că în anul de graţie 2022 a fost abordată din nou tema în cauză!”, a spus dr. Adrian Tase.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.