„Orice celulă din organism este afectată de stres. Şi creierul, şi cordul, la nivel de organism, la nivel de sisteme – cardiovascular, respirator ş.a.m.d. – la nivel de ţesuturi, de celulă şi chiar subcelular, pentru că stresul este – de fapt – o dezordine biologică. Mă refer la stresul excesiv, care depăşeşte capacitatea organismului de a reacţiona.
Un stres normal este chiar benefic, pentru că under-stress-ul este şi el o problemă. Este, dacă vreţi, ca şi cum ai rula pe o autostradă cu viteza optimă. Nu este bine nici să mergi prea încet, în schimb nu este bine nici să mergi prea repede. Stresul înseamnă turarea motorului, ceea ce poate duce – după mai mult sau mai puţin timp – la aşa-numitul sindrom de burn out (de epuizare), care la medici este foarte frecvent.
În România nu se discută prea mult despre el, dar pe unde am fost, în alte ţări, este pe prim-plan. Acolo, unde se munceşte mai puţin decât la noi, se are grijă de oameni. Ei îşi rezervă timp şi pentru o parte de cercetare – dacă am salvat pacientul, ce am învăţat din experienţa asta sau şi partea negativă – cu ce rămân din faptul că nu am reuşit să salvez pacientul? La noi se munceşte pe rupte, iar toate eforturile sunt concentrate doar pe salvarea pacientului. Meseria de medic este complexă”, a declarat dr. Adrian Tase.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.