În 2024, marcarea acestei zile pune accentul pe necesitatea urgentă de finanţare pentru a susţine eforturile de reducere a pierderilor şi a risipei de alimente, pentru a contribui la atingerea obiectivelor climatice şi la promovarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

La nivel global, aproximativ 13,2% din alimentele produse se pierd în circuitul de la materie primă la produs finit expus vânzării cu amănuntul, în timp ce se estimează că 19% din producţia totală de alimente la nivel mondial este risipită în gospodării, în serviciile de alimentaţie şi în comerţul cu amănuntul, se arată pe www.un.org.

În 2019, la cea de-a 74-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a fost desemnată ziua de 29 septembrie drept Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (Rezoluţia A/RES/74/209), astfel fiind recunoscut rolul fundamental pe care îl are producţia durabilă de alimente în promovarea securităţii alimentare. Fără îndoială, această zi internaţională se confruntă cu o mulţime de provocări pentru atingerea obiectivelor în ceea ce priveşte „consumul şi producţia responsabilă”, pentru ca foametea să nu mai existe şi, totodată, împotriva schimbărilor climatice.

La nivel planetar se produce suficientă hrană pentru a satisface nevoile întregi populaţii şi totuşi milioane de oameni suferă de foame şi malnutriţie. Pierderile şi risipa de alimente creează şi intensifică această problemă prin reducerea cantităţii de alimente disponibile pentru consum, contribuind astfel la insecuritatea alimentară. Multe dintre cele mai nutritive alimente, cum ar fi produsele proaspete, pescuitul şi produsele de origine animală, sunt extrem de perisabile şi susţin niveluri ridicate de pierderi de alimente.

Sistemele noastre alimentare nu pot fi rezistente dacă nu sunt durabile, din acest fapt decurgând necesitatea unor abordări integrate menite să reducă pierderile şi risipa de alimente. Sunt necesare acţiuni la nivel global şi local pentru a maximiza utilizarea alimentelor pe care le producem. Introducerea de tehnologii, soluţii inovatoare (inclusiv platforme de comerţ electronic pentru marketing, sisteme mobile retractabile de procesare a alimentelor), noi moduri de lucru şi bune practici pentru a gestiona calitatea alimentelor sunt esenţiale pentru a reduce pierderile şi risipa de alimente.