Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, a organizat duminică, 1 mai, la Biserica Sf. Toma din Pitești, festivitatea de premiere a participanților la Festivalul de Pricesne „Cruce Sfântă Părăsită”.
Peste 150 de copii din Argeș, participanți la Festivalul de Pricesne „Cruce Sfântă Părăsită”, au fost premiați. Un moment emoționant atât pentru ei, cât și pentru enoriașii Biseriicii Sf. Toma din Pitești, unde a avut loc festivitatea de premiere, după Sfântă Liturghie oficiată de părintelui arhimandrit Caliopie Ichim.
Festivalul, aflat la a V-a ediție, este organizat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Calinic, cu sprijinul părintelui arhimandrit Caliopie Ichim și al preoților parohi care au deschis ușile lăcașurilor de cult și au primit grupurile de interpreți, copii și tineri.
În Postul Mare, dar și în Duminica Învierii Domnului, priceasna, rugăciunea prin cântec, a fost tot mai mult auzită în bisericile din Argeș, prin vocile copiilor, elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, manager Elena Iagăr, care au transformat deja în tradiție cântarea de pricesne, un obicei care se pierduse.
“Trăim vremuri destul de complicate, și tocmai de aceea, încă o dată se dovedește că Biserica rămâne un stâlp al comunității și de fiecare dată aici ne regăsim pe noi înșine. Noi, Consiliul Județean, încercăm să sprijinim toate activitățile Arhiepiscopiei și ale Bisericii, mai ales că acestea se întrepătrund și cu zona culturală, și este și de datoria noastră, a tuturor, să îi încurajăm pe micii artiști care vin din urmă, să îi ajutăm să crească frumos! Felicit și Școala Populară de Arte pentru inițiativă și pentru implicare”, a spus Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș.
Priceasna este o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi, respectiv, credincioşii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.
Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioara Maria şi a sfinţilor.
Sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de credincioşi, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artişti populari consacraţi, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea şi păstrarea lor.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.