În fiecare an, la data de 29 iulie este sărbătorită Ziua Imnului Național al României. Cu această ocazie, beneficiarii Centrelor ACCES şi „Sf. Justinian” au desfăşurat o dezbatere literară cu tema „De ce sărbătorim Ziua Imnului Național al României și când se cântă acesta?”.
Acestora li s-a explicat semnificația versurilor, structura lor și contextul în care compoziția a fost aleasă ca imn. “Imnul național a fost intonat prima dată în timpul Războiului de Independență (1877-1878), apoi în Primul Război Mondial (1914-1918), la Marea Unire din 1918 și în cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945)”, li s-a explicat beneficiarilor.
De obicei, imnul național este cântat în timpul ceremoniilor organizate cu ocazia sărbătorilor naționale (1 Decembrie, 24 Ianuarie etc.). De asemenea, imnul este cântat în timpul evenimentelor culturale, a olimpiadelor naționale sau la începutul competițiilor sportive. Cel mai adesea, cetățenii aud și interpretează imnul național în timpul meciurilor, în momentul în care echipa României intră pe teren.
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.