În fiecare an, data de 28 iulie marchează Ziua Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Day), prilej pentru a atrage atenția asupra poverii globale a hepatitei virale și nevoii de a intensifica acțiunile de prevenție, diagnostic și tratament timpurii pentru eliminarea hepatitei virale.
Beneficiarii Centrelor de Zi ACCES și „Sf. Justinian” au luat parte la diferite proiecte educativ recreative. Între acestea s-a numărat și cel intitulat „Hepatita nu poate aștepta!”, pentru a marca Ziua Mondială a Hepatitei. Activitatea s-a constituit sub forma unei sesiuni de discuții libere cu beneficiarii pe tema aceasta.
Cu această ocazie, aceştia au aflat că prevenția se bazează pe profilaxia HBV prin vaccinare, pe respectarea regulilor de igienă personală, precum și pe evitarea expunerii (prin utilizarea periuțelor de dinți, lamelor, truselor de manichiură/pedichiură personale, evitarea acelor și instrumentarului folosit, a tatuajelor, a piercingurilor etc.).
„Sub sloganul ABIA AŞTEPT, campania anului 2022 continuă demersurile începute anul anterior sub mesajul HEPATITA NU POATE AŞTEPA, accentuând necesitatea de a accelera eforturile de eliminare a hepatitei virale, importanța testării și accesul facil al oamenilor la îngrijire și tratament”, ne-a spus directorul executiv al DAS Curtea de Argeş, Mariana Moise.
În lume, la fiecare 30 de secunde, o persoană moare de o boală produsă de complicațiile hepatitei. Așadar, mesajele-cheie ale campaniei din acest an sunt:
- Oamenii care trăiesc cu hepatită virală fără să știe, nu (mai) pot fi lăsați să aștepte testarea.
- Persoanele care trăiesc cu hepatită abia așteaptă tratamente care salvează vieți.
- Viitoarele mame abia așteaptă screening-ul și tratamentul hepatitei.
- Nou-născuții abia așteaptă vaccinarea la naștere, împotriva hepatitei.
- Persoanele afectate de hepatită abia așteaptă să pună capăt stigmatizării și discriminării.
- Instituțiile, agențiile și organizațiile care lucrează în comunități abia așteaptă investiții mai mari.
- Factorii de decizie abia așteaptă și trebuie să acționeze acum pentru ca eliminarea hepatitei să devină o realitate, prin voință politică și prin finanțare.
La nivel mondial se estimează că 500 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B sau C. Aceste virusuri ucid 1,5 milioane de persoane pe an; 1 din 3 persoane a fost expusă la unul sau la ambele virusuri. Din cauza simptomelor latent, majoritatea persoanelor purtătoare nu știu că sunt infectate.
În anul 2016, 194 de state, inclusiv România au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în anul 2030. În prezent, la nivel global:
- 43% dintre copii primesc vaccinul împotriva hepatitei B la naștere;
- 325 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită virală, cu mai mult de 1,1 milioane de vieți pierdute în fiecare an din cauza hepatitei B și a hepatitei C.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.