Companii mai mari sau mai mici din producție, comerț sau servicii, dar și instituții publice se confruntă în prezent cu un acut deficit al forței de muncă. Este nevoie atât de ingineri, IT-iști, economiști, medici, cât și de electricieni, sudori, lăcătuși mecanici, dar și de polițiști sau lucrători în serviciile publice de urgență. Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, una dintre priorități este aceea de a întări piața muncii și de a crește gradul de formare și ocupare.
Prezentă astăzi la Ploiești, la Târgul de Joburi „Bursa Angajatorilor”, organizat de Grupul Observatorul Prahovean în parteneriat cu AJOFM Prahova, în paralel cu Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța corelării competențelor absolvenților cu nevoile reale ale pieței muncii.
„Pentru mine este o încântare să constat că la Ploiești suntem deja în al treilea an în care instituții ale statului și o instituție de presă organizează un asemenea eveniment. Mi-aș dori ca în cât mai multe orașe din țară să fie astfel de parteneriate! Este nevoie să putem reda împreună românilor, oriunde în lume s-ar afla, încrederea că și în România, acasă, pot fi respectați ca angajați, că pot lucra la angajatori de calitate unde să beneficieze de salarii bune și condiții decente de muncă și se pot împlini profesional. În România, principala problemă a angajatorilor este deficitul forței de muncă. Este unul dintre motivele pentru care este prioritar ca MMSS și serviciul public de ocupare să continue prin politici adecvate să faciliteze perfecționarea competențelor angajaților, pe de o parte, și să stimuleze prin subvenții specifice angajatorii, pe de altă parte, pentru a reduce din costurile pe care le au cu forța de muncă. Programele noastre de ucenicie sunt un model de bune practici în acest sens”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a fost însoțită la Târgul de Joburi de către președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Florin Cotoșman.
ANOFM a organizat astăzi la nivel național, prin agențiile județene, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți. Persoane participante: 19.388, dintre care 6.883 absolvenţi. Absolvenţi de învăţământ selectaţi în vederea încadrării: 3.284 (47,7% din numărul absolvenților participanți la eveniment).
Cei mai mulţi absolvenţi selectaţi în vederea încadrării în muncă au fost în judeţele: Olt – 322 persoane; Iaşi – 190 persoane; Mureş – 172 persoane; Suceava – 170 persoane; Hunedoara – 151 persoane; Gorj – 151 persoane; Bacău – 125 persoane; Buzău – 122 persoane; Prahova – 122 persoane, precum și în municipiul București – 130 de persoane.
Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în București – 11.638 și în județele: Iaşi – 958 locuri de muncă; Ilfov – 957 locuri de muncă; Braşov – 690 locuri de muncă; Gorj – 664 locuri de muncă; Hunedoara – 646 locuri de muncă; Olt – 630 locuri de muncă; Argeș - 602 locuri de muncă; Cluj – 601 locuri de muncă; Neamț – 598 locuri de muncă şi Timiș - 579 locuri de muncă.