Începând cu data de 5 ianuarie 2022, la nivelul județului nostru, Consiliul Județean-DGASPC Argeș a lansat oficial Numărul Unic Național 119, destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare şi orice altă formă de violență asupra copilului.
Abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși sau expuși copii. Operaționalizarea numărului unic național la nivelul județului Argeș este realizată de către Consiliul Județean-DGASPC Argeș. Echipamentele tehnice necesare operaționalizării Numărului Unic Naţional 119 au fost instalate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, la sediul Centrului de Evaluare și Primire în Regim de Urgență Pitești (CEPRU), unde se află locația actuală a Telefonului Copilului.
Astfel, prin personalul de specialitate al Consiliului Județean Argeș-DGASPC Argeș asigură operaționalizarea Numărului Unic Naţional 119 pe trei componente, respectiv:
- preluarea apelurilor – asigurată de personal de specialitate din cadrul serviciilor sociale ale Consiliului Județean-DGASPC Argeș, care desfășoară activități specifice consilierilor;
- intervenția în cazurile urgente, prin intermediul unei echipe mobile – asigurată de specialiștii din cadrul Consiliului Județean-DGASPC Argeș;
- Serviciului de Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație, Repatrieri și Telefonul Copilului (echipa mobilă a Telefonului Copilului 0248/983);
- consilierea psihologică telefonică, pentru depășirea situațiilor de criză – asigurată de psihologi din cadrul serviciilor sociale existente la nivelul DGASPC Argeș.
Numărul Unic Naţional 119 funcționează în regim de permanență, fiind disponibil 24/24 ore, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale. Astfel, specialiștii DGASPC Argeș vă vor răspunde non-stop și, după caz, vor trimite o echipă mobilă pentru a salva copilul din situația de risc.
Sistemul de operare permite preluarea apelurilor în ordine, cu sistem de așteptare și înregistrare a numerelor de telefon ale apelanților și a convorbirilor, astfel că apelanții pot fi sunați dacă apelul nu a putut fi preluat sau dacă e nevoie de informații suplimentare.
Consilierii 119 reprezintă personalul care desfășoară activitatea pe linia apelurilor recepționate la numărul unic, preiau apelurile, colectează informații privind urgența/criza și locul unde se află copilul și, după caz redirecționează apelurile către echipa mobilă sau către psihologi. Consilierii 119 au fost selectați din rândul salariaților Consiliului Județean-DGASPC Argeș, cu studii în domeniul asistenței sociale sau psihologiei/psihopedagogiei și au fost instruiți de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Psihologii care asigură consilierea psihologică telefonică, pentru depășirea situațiilor de criză, ca urmare a redirecționării apelului de către consilierii 119, au fost selectați din rândul psihologilor angajați ai Consiliului Județean-DGASPC Argeș.
De la data lansării, 5 ianuarie 2022, a Numărului Unic Naţional 119, până la finalul lunii februarie, la nivelul județului Argeș au fost înregistrate 266 de apeluri telefonice. Principalele cazuri de violență semnalate au fost: abuz emoțional (9), abuz fizic (7), abuz sexual (2), bullying (1) și neglijare (9). Urmare a acestor apeluri, echipa mobilă a fost solicitată și a intervenit în 15 cazuri, iar consilierii psihologici au acordat sprijin în trei cazuri.
Menționăm că apelurile telefonice au fost contorizate astfel: 14 – informarea/îndrumarea apelantului către alte instituții abilitate; 5 – problema semnalată nu face obiectul 119; 15 – transfer caz la echipa mobilă; 3 – consiliere psihologică; 71 – greșeală; 158 – apeluri mute/închis după reapelare.
Siguranța copiilor trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi și îi încurajăm pe cei care au cunoștință de un copil abuzat, neglijat sau exploatat, să sune la Numărul Unic 119 pentru intervenția specialiștilor din cadrul Consiliului Județean-DGASPC Argeș.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.