Sărbătoriți de către Biserica Ortodoxă Română, anual, la final de octombrie, cei doi sfinți Dimitrie sunt confundați de români adesea, din cauza numelui și a datei apropiate de cinstire. Unul a fost proconsul (guvernator), celălalt păstor de vite, însă ambii sunt cinstiți cu mare evlavie de către credincioșii creștini.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (secolul al III-lea) a murit de tânăr, fiind martirizat pentru credința sa, la porunca împăratului Maximian. Fiu al unei familii nobile, a trăit în Tesalonic, acolo unde se află și racla sa, astăzi, fiind considerat mare făcător de minuni și ocrotitorul orașului.

Viața Cuviosului Dimitrie (secolul al XIII-lea) a fost mult mai liniștită. În peștera de pe valea Lomului, sfântul a dus lupte cu sine însuși, prin post, rugăciune și privegheri. A ajuns la o vârstă înaintată și a fost înzestrat cu darul facerii de minuni. Încă din anul 1774 se odihnește în Catedrala Mitropolitană (acum Patriarhală) din București, cuviosul fiind cinstit drept ocrotitorul spiritual al capitalei.

Aproape 300.000 de români poartă numele de „Dimitrie” sau derivate ale sale.

La mulți ani, cu sănătate, sărbătoriților de astăzi!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.