Sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este o zi specială, în care este recunoscută importanța acestora pentru societate, dar și un prilej de a transmite tuturor seniorilor o dovadă a prețuirii sincere, a respectului și a recunoștinței pentru contribuția lor, de-a lungul întregii vieți, la evoluția comunităților pe care le-au construit, prin muncă, implicare, sacrificiu și curajul de a trece peste greutățile vremurilor, privind mereu spre un viitor mai bun pentru generațiile tinere.

Instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), sărbătoarea vârstnicilor promovează, la nivel global, drepturile persoanelor vârstnice, eliminarea discriminării și incluziunea socială a acestora, precum și elaborarea programelor vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia.

Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale. Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. Un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), pe http://ec.europa.eu/, arată că Uniunea Europeană în ansamblu se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei, astfel că până în anul 2080, aproape 30% din cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, până în 2080.

Şi în România, potrivit aceluiaşi studiu, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste reprezentau 10,30% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,80%.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.