Departamentul de Educație Juridică (DEJ) al Uniunii Naționale a Barourilor din România a lansat în 21 octombrie 2024, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, a patra ediție a programului de responsabilitate socială la nivel național „Fii Avocat în Școala Ta” – FAST. Coordonatorul național al proiectului FAST, avocat Luminița Ioana și vicepreședintele UNBR, avocat Daniel Fenechiu, i-au avut alături pe vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mihai Pașca, pe inspectorul școlar general adjunct Amalia Stoenescu (Inspectoratul Şcolar al Municipiului București) și pe directorul Colegiului „Mihai Viteazul”, prof. Liliana Zascheievici.
Vicepreședintele UNBR, Daniel Fenechiu, a vorbit despre cele mai relevante acțiuni și rezultate ale Uniunii Naționale a Barourilor din România, punctând faptul că în momentul de față există o lege care permite introducerea Educației juridice în curriculum național, iar avocații au reușit să creeze comunități de drept, alături de elevi și profesori. În plus, a remarcat colaborarea avocaților cu profesori, experți antidrog, psihologi și specialiști din diverse domenii, ceea ce a îmbogățit experiența educațională a tinerilor, oferindu-le o viziune mai aplicată asupra problemelor juridice și sociale.
Luminița Ioana, moderatorul evenimentului, a subliniat importanța implicării avocaților și a fiecărui fiecărui partener al programului FAST, datorită cărora demersurile pe linie legislativă au avut un rezultat concret, de activitățile educative în școli beneficiind peste 10.000 de elevi din școlile gimnaziale și liceele din întreaga țară.
Vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, a donat Bibliotecii Colegiului „Mihai Viteazul” cartea „Constituția pentru copii și tineri de toate vârstele”, prin care explică legea fundamentală a României și i-a invitat pe tineri la Parlament, pentru a vedea cum sunt create legile.
Sorin Ion, secretar de stat în cadtul Ministerului Educației, a vorbit deschis despre provocarile sistemului de educație: violența in mediul școlar și consumul de substanțe interzise și impactul FAST în a-i face pe elevi să constientizeze repercusiunile penale ale acestor fapte.
Proiectul FAST are rolul de a va dezvolta gândirea analitică, întelegerea și interpretarea legilor, suplimentar față de impactul social și educațional asupra tinerilor, a punctat Mihai Pașca, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției. În plus, a menționat existența unei noi legi privind ordinul de protecție extins, care reglementează pentru prima dată hărțuirea în mediul online.
Amalia Stoenescu, Inspectoratul școlar al Municipiului București, i-a îndemnat pe elevi să fie participativi, să provoace avocații cu cazuri concrete pentru a se convinge dacă ceea ce aud în jurul lor este o realitate sau dezinformare.
Directorul Colegiului „Mihai Viteazul” a vorbit despre cluburile de drept înființate la inițiativele copiilor și i-a invitat de elevi să fie avocați în avocati în viața lor, nu numai în școală.
Evenimentul s-a bucurat de intervenții ale coordonatorilor FAST, care au evaluat retrospectiv impactul activităților în etapa 2022-2024 și au anunțat noile acțiuni pe care le vor derula în plan local și național.
Avocat Teodora Calipetre, coordonator FAST Constanța, a prezentat colaborarea cu Teatrul de Stat din Constanța, condus de Erwin Șimșensohn, și realizarea unei caravane la nivel național a spectacolului de teatru cu temă juridică: „Jocuri în curtea din spate”, o poveste inspirată dintr-un un caz real care abordează tema consimțământului în infracțiunile la viața sexuală. Spectacolul este urmat de dezbateri cu tinerii.
O activitate similară va avea loc în data de 26 noiembrie la Craiova. Coordonatorul FAST Dolj, Eugen Tițoiu, a prezentat evenimentul Astradal – educație juridică prin teatru care se va desfășura la Teatru Național din Craiova, abordând problemele persoanelor fără adăpost, a bullying-ului, a consumului de droguri.
Silvana Racoviceanu, coordonator FAST București, va iniția cluburi de drept la liceu, ca o nouă activitate de Educație juridică în rândul tinerilor.
Lorena Dumitrache, coordonator FAST Dâmbovița, a mărturisit că a reușit să introducă Educația juridică la patru clase de liceu din orașul Găești, activități opționale care se vor desfășura în anul școlar 2024-2025.
Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român, a remarcat faptul că activitățile eFAST Gaming și Sport au arătat că atât avocatura, cât și lumea sportului pot să ofere tinerilor modele de campioni și a anunțat un nou eveniment organizat la Ploiești de către Decanul Baroului Prahova, Ema Antonescu, în 5 noiembrie 2024.
Intervenții privind impactul FAST în etapa 2022-2024, precum și mesaje de continuitate au venit din partea mai multor coordonatori FAST și membri DEJ: avocat Doina Stupariu, coordonator FAST Iași; avocat Oana Târnovan, coordonator FAST Suceava; avocat Brândușa Maria Geglan, coordonator FAST Olt; avocat Claudia David, coordonator FAST Hunedoara; avocat Lidia Dumitrescu coordonator FAST Brăila; avocat Jenifer Stanciu, coordonator FAST Ilfov; avocat Dan Gondor, coordonator FAST Maramureș; avocat Ioana Onea, coordonator FAST Mureș; avocat Florina Predescu, coordonator FAST Argeș; avocat Iolanda Abiculesi-Buleandra, coordonator FAST Vaslui; avocat Mariana Popovici și avocat Iosif Friedmann-Nicolescu, membri ai Departamentului de Educație Juridică al UNBR și avocații Elena Cristina Băetrău, Baroul Tulcea și Mihai Deleanu, Baroul Galați.