Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș, a organizat Concursul județean de creație literară, plastică și reprezentații artistice – „Șezătoare de Sânziene – Cine poartă IE, trăiește o vecie!” la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din municipiul Curtea de Argeș.

Coordonatorii Proiectului Educativ Județean de Promovare A Portului, Tradițiilor și Obiceiurilor Populare Românești au fost cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș: Otilia-Daniela Ionescu, Aurelia Cîrstea, Cristina-Mihaela Gole, Maria-Gabriela Savu și profesor Elena Ilina – directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului.

În Concursul de anul acesta, care a avut ca temă: ”De bucurIE, poartă o IE!”, s-au înscris lucrări la toate secțiunile unde copiii și-au arătat măiestria, îndemânarea și priceperea sub îndrumarea minunaților dascăli.

Din creațiile copiilor vedem că Ia românească este un mijloc de promovare a identităţii românilor, căci este unică prin caracteristicile ei în funcție de zonă și are o simbolistică aparte. De aceea avem o datorie istorică și spirituală de a păstra în suflet tradiția portului popular ca respect și prețuire pentru moștenirea poporului român și de a purta Ia tradiţională cu drag ca să dăinuie peste veacuri!

La această activitate au participat: doamna profesoară Cornelia-Marcela Sârbu – directoarea școlii și domnul profesor Gheorghe-Romeo Retevoi – director adjunct, alături de părintele Dan-Florin Obrocea, consilier al Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul, care a adus binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, felicitând pe toți participanții și părintele Vasile-Cornel Ilina, coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Multe tradiții și obiceiuri de o mare frumuseţe şi o deosebită valoare spirituală sunt concentrate în jurul acestui veșmânt tradițional – Ia. Istoria dovedește neîncetat de veacuri că zona Argeșului este centru de cultură, tradiţie şi spiritualitate românească, pe aceste meleaguri găsindu-și leagănul încă din cele mai vechi timpuri tezaurul național cultural de o inestimabilă valoare.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.