Potrivit estimărilor Ministerului Energiei, de compensarea facturilor la energie electrică vor beneficia 5.200.000 de gospodării, adică în jur de 13 milioane de români. La gaze naturale este vorba despre 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, adică peste 3 milioane de români. În total vor fi sprijiniți 65% dintre cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% dintre cei care sunt racordaţi la reţelele de gaze naturale.

La energie electrică vorbim despre o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lunar, deci între 150 şi 1.000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni. Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei/kwh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate.

La gaze naturale este vorba despre compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de mc/an şi 1200 de mc/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.

Măsurile vor fi aplicate în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Compensarea este un proces facil, iar cetățenii nu vor fi nevoiți să stea la cozi pentru a depune dosare, ci se va face direct pe factură. Prin acest sprijin financiar, Guvernul îi ajută pe români să plătească o sumă similară anului trecut. Această măsură completează Legea consumatorului vulnerabil, votată recent de Parlament. Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare pentru acest act normativ. Au fost stabilite detaliile mecanismului de punere în aplicare a măsurilor prin care persoanele cu venituri mici sunt sprijinite să-și achite facturile la încălzire. Aceste subvenții se vor acorda începând cu 1 noiembrie 2021 pe toată perioada sezonului rece.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.