Expoziția despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial, a fost lansată miercuri, 23 august 2023, la Memorialul Închisoarea Pitești, în cadrul unui eveniment la care au participat, pe lângă publicul larg, reprezentanți ai municipalității și ai presei locale, ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și ai altor instituții care susțin proiectele culturale menite să păstreze vie istoria recentă în conștiința colectivă a umanității.
Evenimentul prin care sunt comemorate victimele regimurilor totalitare a început cu o conferință despre martiriu, dictatură și detenție politică, în cadrul căreia au luat cuvântul Sergiu Rizescu (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și Cetățean de onoare al municipiului Pitești), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției), Dragoș Ursu (istoric), moderator fiind Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești. Momentul deschiderii expoziției din interiorul Memorialului Închisoarea Pitești a fost acompaniat de către Andrei Bălan (sculptor și muzician) cu un soundscape (chitară și electronice) creat special pentru acest eveniment.
Expoziția prezintă poveștile a 26 de persoane, bărbați și femei, din întreaga lume, care, prin activitățile, atitudinile și pozițiile lor, au reprezentat o „amenințare” pentru regimurile totalitare nedemocratice, astfel că autoritățile au urmărit să-i reducă la tăcere. Persecuțiile la care au fost supuși i-au transformat în adevărați martiri ai neamului lor.
Punctele centrale ale expoziției sunt mesajele acestora: scrieri, corespondență și mărturiile celor apropiați, testamentul Martirilor rămânând mărturie a vieții lor, pentru a înțelege adevăratul sens al unor valori fundamentale precum libertatea, adevărul și democrația.
Expoziția este rezultatul unei ample colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Memorialul Închisoarea Pitești a contribuit la expoziție cu biografia lui Valeriu Gafencu, deținut politic ce a fost încarcerat și la Pitești, cunoscut în România drept „Sfântul Închisorilor” pentru atitudinea sa profund spirituală de-a lungul anilor de închisoare și pentru martiriul său în închisoarea de la Târgu Ocna.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.