La Nucșoara, chiar pe dealurile de la poarta Făgărașilor care încă mai poartă pașii partizanilor din munți, a fost lansat un proiect turistic unicat care pune în valoare, din punct de vedere turistic, cei 2.544 de fagi seculari din localitate. Într-un joc fascinant al naturii, numărul fagilor din Nucșoara e similar cu altitudinea Vârfului Moldoveanu, situat pe teritoriul comunei.
Pe coastele acoperite de cununile verzi ale mândrilor fagi seculari am simțit energia locului, am respirat aerul tare al munților și m-am simțit ca într-un veritabil templu al naturii. Sub bolta bolta frunzarului bogat am trăit tainicul farmec al codrului în năzuința lui spre lumină. Este un loc în care în substratul inconștientului simți cum încolțesc lianele care leagă sufletul poporului de acest arbore atât de drag lui. Nu degeaba nu e frunză mai cântată în poeziile populare decât cea de fag!
Așa cum ne-a spus inimosul primar Ion Cojocaru, cei 2.544 de fagi seculari din Nucșoara sunt monitorizați prin puncte GPS, sunt numerotați de la 1 la 2.544 și pot fi „adoptați” cu suma simbol de 777 de lei, fondurile urmând să fie folosite pentru conservarea arealului și punerea sa în valoare din punct de vedere turistic.
Am „adoptat” și eu un fag falnic la Nucșoara, acolo unde arborii spun povești fără sfârșit, și am străbătut cu pioșenie și recunoștință drumul spre „Altarul Partizanilor”, locul care și acum reverberează în conștiința nucșorenilor și nu numai ca un sanctuar al rezistenței anticomuniste.
Îl felicit pe primarul Ion Cojocaru pentru această inițiativă inedită și curajoasă de a promova potențialul turistic al zonei și de a transmite generațiilor care vin dragostea pentru natură.
La Nucșoara, comuna cu păduri care au povești nemuritoare, respectul pentru natură este o adevărată religie!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.