Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi hramul principal. Cu această ocazie, credincioșii argeșeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș.
După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii.
La finalul slujbei, ierarhul argeșean a oferit distincția de iconom stavrofor preoților Mărtoiu Alexandru (paroh al Bisericii Sf. Nicolae Domnesc), Sorescu Robert și Dascălu Ovidiu (ambii profesori de muzică bisericească la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș). De asemenea, părintelui Dudaș Ioan, fost consilier economic al Eparhiei, i-a fost oferită „Crucea Basarabă”.
Tot astăzi, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a dorit să recompenseze activitatea deosebită desfășurată până acum de doamna dr. Hermina Rikaru, o japoneză convertită la ortodoxie, cunoscută ca filantroapă înnăscută și cu dor nestăvilit de a ajuta pe cei în suferință. Ierarhul i-a oferit astăzi medalia creștin ortodoxă „Sf. Mc. Filoteea”.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit de importanța ctitoriei domnitorilor Basarabi, precum și de viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae.
Actuala Biserică Domnească, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a fost zidită în interiorul zidurilor reședinței voievodale din secolul al XIII-lea pe locul alteia, mai vechi, din aceiași perioadă.
Construcția a fost începută de domnitorul Basarab I (1310-1352), fiind terminată de zidit în anul 1352. Lucrările au fost continuate sub domnia lui Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364), pictura bizantină în frescă fiind lucrată în vremea lui Vlaicu Vodă (1364-1377). Așezarea Sfântului Ierarh Nicolae ca ocrotitor al acestui sfânt locaș de rugăciune este legată de numele domnitorului Nicolae Alexandru.
Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Curtea de Argeș este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, cât și cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.