Tiberiu Iakab este numele unui pictor, iar viața lui pare desprinsă dintr-un film. Tibi, așa cum îi spun prietenii, are 36 de ani și locuiește de aproape 20 de ani la CITO Tigveni, un centru aflat în subordinea DGASPC Argeș. Alături de alte persoane cu probleme psihice, este încadrat în gradul doi de handicap psihic, având o deficiență funcțională accentuată.
Tibi se exprimă greu în cuvinte, dar poate fi descoperit din picturile sale, prin care se exprimă cel mai bine. De altfel, de zeci de ani specialiștii dezbat legătura dintre tulburările mentale și artă, pornind de la ideea că pictori celebri, cum ar fi Edvard Munch, Paul Gauguin sau Francisco Goya, ar fi suferit de boli mentale.
Prin ceea ce face, Tibi e un om uimitor care ne arată, încă o dată, că printre oamenii pe care destinul i-a aruncat în lupte ce par a fi nedrepte, există ființe omenești fascinante, ca și poveștile lor de viață.
Încă din copilărie și-a descoperit pasiunea pentru pictură. Tablourile lui scot în evidență un talent deosebit și o sensibilitate aparte. Momentele în care pictează sunt oaza lui de liniște, sunt clipele în care se regăsește și își desăvâșește destinul artistic. Privindu-i lucrările, îți dai seama că fiecare strop de culoare din picturile lui sunt, de fapt, o binecuvântare personală. E un contrast puternic între realitatea sa cotidiană și lumea lui artistică interioară.
Prin picturile lui, Tibi dă celor din jur o parte din sufletul său. Simplu. Curat. Fără pretenții. Picturile lui pline de culoare, realizate într-o lume atât de diferită, sunt parte a personalității lui. Noi putem învăța că persoanele cu dizabilități merită tot sprijinul pentru a le schimba, cât de puțin, destinul. Pentru că, da, există soluții pentru acești oameni, în ciuda dizabilității lor.
„Mi-a plăcut să pictez de când eram mic. Mâzgăleam toate cărțile și caietele pe care le prindeam. Iar cei care aveau grijă de mine, când eram copil, la Centrul de Plasament din Prahova, mi-au spus că am talent și ar trebui să fac ceva, să nu mă las de pictură. Pictez pe orice îmi pică în mână și mă descurc cum pot. Pictez pe pânză, atunci când oameni buni îmi aduc materiale, pictez pe bucăți de placaj, pe piatră, pe sticlă. Dar cele mai multe picturi ale mele sunt realizate pe bucăți de polistiren. Nu mi-am permis mai mult.
Nu mă văd făcând altceva. Pictura e viața mea. Mă inspir din lucrări celebre pe care le reproduc, dar am și câteva lucrări din imaginația mea. Îmi plac foarte mult Nicolae Grigorescu și Leonardo Da Vinci. La un tablou lucrez două zile. Am mai vândut câteva, pentru a face rost de bani cu care să îmi cumpăr acuarele. Cel mai mult am luat pe un tablou, o icoană, 300 de lei.
Cât despre familia mea, nu i-am mai văzut pe ai mei de foarte mulți ani. Mai am doi frați. De unul din ei nu mai știu nimic de douăzeci de ani, iar de celălalt știu doar că e căsătorit, are copii, dar se descurcă și el foarte greu. Mama și tata sunt bolnavi, tata e chiar imobilizat la pat. Ei nu m-au căutat niciodată, dar, poate, o să merg eu să îi văd, într-o zi. Nu le port pică pentru că m-au abandonat. Nu sunt supărat pe ei”.
Acest gol imens, însă, Tibi îl umple prin creațiile lui. Pictând, el își găsește liniștea, colorează nu doar pânza, ci și sufletele celor care îi descoperă picturile. Pictând, Tibi pur și simplu trăiește! Să pictezi așa cum o face el, fără vreo oră de pregătire, fără ca un specialist să te îndrume, fără ca cineva să îți asigure constant cele necesare pentru a-ți împlini destinul artistic, e mai mult decât talent. E minune!
Despre talentul său s-a aflat nu doar în Argeș, ci și la nivel naţional. Iar în ultimul an, de când se vorbește tot mai mult despre el, oamenii care cred în el și îl sprijină au ajutat la organizarea a două expoziții. Ultima expoziție a fost organizată chiar pe 3 decembrie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, în foaierul Sălii de plen a Senatului. Iar despre talentul lui, cu siguranță, se va vorbi din ce în ce mai mult!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.