Simona Halep, campioană la Roland Garros 2018 și la Wimbledon 2019, a fost depistată pozitiv la un test anti-doping efectuat în timpul turneului de la US Open, în acest an (29 august-11 septembrie)! Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a suspendat-o provizoriu pe româncă. Halep a primit interzis la turneele de tenis până la o decizie finală.

Dacă se va dovedi că Simona Halep a luat cu bună știință substanțe interzise, sportiva în vârstă de 31 de ani riscă o suspendare uriașă. Ultima jucătoare de tenis importantă „șifonată” de un scandal de dopaj a fost Maria Sharapova. Rusoaica a fost depistată pozitiv cu Meldonium, iar suspendarea i-a fost redusă de Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la 2 ani la 15 luni.

Simona Halep, testată pozitiv la Roxadustat!

Simona Halep a recunoscut că a fost foarte surprinsă să afle că testul de la US Open a venit cu un rezultat pozitiv și că va face tot ce îi stă în putință pentru a demonstra că nu e vinovată.

„Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr! Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

În întreaga mea carieră, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, este complet împotriva principiilor și valorilor cu care am fost educată. În fața unei astfel de situații, mă simt confuză și trădată.

Voi lupta până la final să demonstrez că nu am luat niciodată conștientă o substanță interzisă. Am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală.

Nu este vorba despre titluri sau despre bani. E vorba despre onoare, despre dragostea pentru tenis pe care o am de 25 de ani”, a scris Simona Halep.

Ce este Roxadustat, susbstanța cu care a fost găsită dopată Simona Halep

Simona Halep a fost prinsă dopată cu Roxadustat, substanță care de regulă se administrează împotriva anemiei. Substanța Roxadustat se comercializează sub brandul Evrenzo, un medicament care ajută organismul să lupte împotriva anemiei.

Acesta este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Printre efectele secundare ale substanței Roxadustat se numără hipertensiunea arterială, tromboză vasculară (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge), diaree, edem periferic (excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului – glezne, picioare), hiperkaliemie (ridicarea nivelului de potasiu din sânge) și greață.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.