Urmare a vizitei pe care am făcut-o la Pitești, am trimis adrese oficiale prin care am solicitat explicații următoarelor organizații și instituții:
- Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere a SRI, Sucursala Argeș (președinte: colonel (r) Dumitru Șovar) – am solicitat să ne transmită sursa de finanțare (cu documente doveditoare) și autorizația necesară pentru ridicarea și amplasarea monumentului dedicat „cadrelor militare care au activat pe frontul nevăzut” în arealul Parcelei Militare a Cimitirului Municipal „Sf. Gheorghe” din Pitești.
- Primăria Municipiului Pitești (primar: Cristian Gentea) – am solicitat să se specifice implicarea instituției în procesul de avizare a ridicării și amplasării monumentului.
- Asociația Națională a Veteranilor de Război, Filiala Argeș (președinte: colonel (r) Alexandru Țânțarcu) – am solicitat să se specifice implicarea organizației în procesul de avizare a ridicării și amplasării monumentului, în condițiile în care Parcela Militară a Cimitirului, concesionată de către Primăria Municipiului Pitești, prin HCL nr. 323/16.10.1991, se află în administrarea sa.
- Asociația „Organizația Județeană Argeș” Basarab I a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (președinte: colonel (r) Ilie Stoica) – am solicitat să se specifice implicarea organizației în procesul de avizare a ridicării și amplasării monumentului, în condițiile în care Parcela Militară a Cimitirului, concesionată de către Primăria Municipiului Pitești, prin HCL nr. 323/16.10.1991, se află în administrarea sa.
- Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” (președinte: general maior (r) Visarion Neagoe) – am solicitat să se specifice implicarea instituției în procesul de avizare a ridicării și amplasării monumentului.
Consider că este absolut inadmisibil!
Uman vorbind, pot să înțeleg că este vorba despre sensibilități personale ale foștilor colegi și că toți cei decedați au dreptul la oficierea serviciului religios, însă, pentru buna informare a publicului și în onoarea și memoria celor care au suferit în închisorile Securității (în special în cea de la Pitești), unde a fost lichidată elita României, trebuie subliniat faptul că inclusiv activitatea de informații internă sau externă a Securității a avut o puternică amprentă represivă.
Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securității, ci doar evocarea privată a unor decedați, IICCMER nu s-ar fi simțit obligat să ia poziție față de acest demers absolutamente inadmisibil.
Așa-zisul „front nevăzut” este o expresie calchiată din limba rusă, folosita de propaganda sovietică.
În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv.
Având în vedere rolul IICCMER, vom prezenta răspunsurile primite și vom continua demersul de solicitare a înlăturării acestui monument care ultragiază memoria victimelor regimului comunist!
Președinte executiv al IICCMER, Daniel Şandru
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.