Înfrângerile din 1916 de pe bariera Munților Carpați au arătat necesitatea înființării unui corp special capabil să lupte în munți. La 3 noiembrie 1916 se înființa, prin ordinul Marelui Cartier General, Corpul Vânătorilor de Munte. La 9 ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte a fost reorganizat în Batalionul Vânătorilor de Munte. Au primit ordinul de luptă pe 6 august 1917, din partea viitorului maresal Constantin Prezan, au intrat în luptă pe 11 august și au scris istorie cu sângele lor oprind ofensiva inamicului.

Succesele vânătorilor de munte din Primul Război Mondial au determinat înființarea în perioada interbelică a 4 brigăzi de vânători de munte, care au participat activ pe fronturile de răsărit și de apus ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Au eliberat nordul Bucovinei, au luptat în Crimeea și au pus drapelul României pe cel mai înalt vârf din Europa, Elbrus. Au participat la eliberarea Transilvaniei de nord-vest, Ungariei și Cehoslovaciei. Calitatea lor excepțională a băgat spaima în sovietici, care au impus la 14 aprilie 1961 desființarea lor. Odată cu politica de desprindere de Uniunea Sovietică a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej pe 14 octombrie 1964 s-au reînființat vânătorii de munte.

După revoluția din 1989, și mai ales după intrarea României în NATO, vânătorii de munte au cunoscut un proces de profesionalizare de înalt nivel, astfel că în teatrele de operații în care au fost desfășurați au primit aprecierea tuturor aliaților.

Vânătorii de munte merită admirația noastră pentru întreaga lor activitate și un loc special în istoria neamului!

Constantin Panţurescu, primarul Municipiului Curtea de Argeş

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.