În data de 13 decembrie a.c., ministra Justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), la Bruxelles. În cadrul dezbaterilor a fost adoptată abordarea generală cu privire la Directiva privind combaterea migrației ilegale, activitate pe cât de reprobabilă, pe atât de profitabilă, statele membre agreând necesitatea unei riposte ferme la nivel unional.
Cu acest prilej, președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene și comisarul pentru Afaceri Interne și Migrație, domnul Magnus Brunner, au evidențiat importanța istorică a integrării complete a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, prin decizia unanimă a Consiliului JAI din 12 decembrie 2024.
De asemenea, miniștrii Justiției au adoptat abordarea generală a Directivei privind combaterea abuzului sexual și a exploatării sexuale a copiilor, cadru legal absolut necesar în efortul concertat de combatere a abuzului sexual și exploatării sexuale a copiilor, precum și a pornografiei infantile, mai ales din perspectiva evoluțiilor tehnologice și societale din ultimul deceniu.
Nu în ultimul rând, oficialii din statele membre au adoptat abordarea generală parțială cu privire la Directiva privind armonizarea anumitor aspecte ale normelor de drept în materie de insolvență, inițiativă legislativă crucială pentru crearea piețelor de capital europene integrate și pentru facilitarea investițiilor.
Consiliul JAI a inclus, de asemenea, un schimb de opinii dedicat viitorului dreptului penal al Uniunii Europene, România susținând activ demersurile ce pot contribui la îmbunătățirea calității legislației penale la nivelul Uniunii. Oficialii europeni au avut în vedere și o evaluare a stadiului măsurilor coordonate în lupta împotriva impunității, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisarul pentru Democrație, Justiție, Statul de drept și Protecția consumatorilor, domnul Michael McGrath, și președintele Agenției Eurojust, domnul Michael Schmid, au reiterat determinarea în susținerea acestor demersuri ireversibile.
Tema dejunului de lucru al miniștrilor Justiției a urmărit dezvoltarea acțiunilor prevăzute de Concluziile Consiliului privind utilizarea sistemelor de inteligență artificială în domeniul justiției, adoptate, de asemenea, cu ocazia reuniunii Consiliului JAI din 12 decembrie 2024. Schimbul de opinii a inițiat un exercițiu robust de identificare a scopurilor utilizării acestor sisteme, cu respectarea abordării human centric a implementării lor.
Ministra justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, a avut un dialog, în marja reuniunii, cu comisarul pentru Democrație, Justiție, Statul de drept și Protecția consumatorilor, domnul Michael McGrath, prilej cu care a reafirmat angajamentul României cu privire la susținerea valorilor și principiilor statului de drept. Totodată, oficialul român a avut un schimb de opinii cu comisarul pentru Afaceri Interne și Migrație, domnul Magnus Brunner, salutând integrarea deplină a României în Spațiul Schengen și asigurând că statul român va rămâne un partener solid și stabil în construcția europeană.
Din delegația părții române au făcut parte și Reprezentantul permanent al României la UE, E.S. doamna Ambasador Iulia Matei și domnul secretar de stat în Ministerul Justiției, George Cătălin Șerban.