Ajunsă la cea de-a 12-a aniversare, Ziua Culturii Naționale este celebrată, în România, dar și în Republica Moldova, pe 15 ianuarie, data nașterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Marcată în numeroase țări europene, această sărbătoare oferă prilejul reflecției asupra culturii naționale, prin omagierea oamenilor de cultură reprezentativi pentru fiecare națiune în parte, punând accent pe dezvoltarea proiectelor culturale de interes național.

La împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii româneşti” (Constantin Noica) și „arhitectul spiritual al României moderne” (Ioan-Aurel Pop), românii din toate colțurile țării, dar și din diasporă, își reafirmă, prin diverse manifestări culturale, spectacole și concerte dedicate Zilei Culturii Naționale, mândria de a fi parte a unui neam ce a dăruit lumii un patrimoniu cultural și spiritual unic și, prin această originalitate a sa, universal.

Forța creației eminesciene, manifestată în multitudinea de scrieri generate de o gândire marcată de geniu și de o simțire profund românească, a străbătut veacurile, devenind, așa cum amintea poetul Lucian Blaga, „ideea Eminescu”: „Ea este pentru noi, pentru neamul nostru, o idee forţă. Nu ştiu în ce măsură izbutim să o facem să devină idee forţă. Pentru creşterea noastră intelectuală, pentru devenirea noastră spirituală, este o idee esenţială”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.