Prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc ortodox, început la 1 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. Vestită de către Arhanghelul Gavriil, nașterea Fecioarei Maria reprezintă, pentru creștini, începutul mântuirii oamenilor, prin cea numită „biserică sfințită și rai cuvântător”, de care se bucură „toată făptura, soborul îngeresc și neamul omenesc”.

În tradiția patristică, Maria este comparată cu Eva, fiind chipul unei noi umanități. Maica Domnului este pentru creștini un model de sfințenie, de ascultare, de smerenie și un izvor de putere dumnezeiască. Rugătoare și mijlocitoare a oamenilor către Fiul ei, Fecioara Maria este „mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii”, fiind identificată cu scara dintre cer și pământ, din visul lui Iacov (Fac. 28, 12), din care Fiul lui Dumnezeu Și-a luat firea omenească desăvârșită.

Evlavia deosebită pe care o au credincioșii români, atât ortodocși, cât și catolici, față de Sfânta Maria, se manifestă și prin numărul mare al celor care îi poartă numele: aproximativ 2,2 milioane de români, dintre care în jur de 1,8 milioane sunt femei.

La mulți ani tuturor celor care astăzi își serbează onomastica!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.