Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, început la 1 septembrie. Celebrată în fiecare an pe data de 8 septembrie, atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică, este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică.
Rod al rugăciunii Sfinților Ioachim și Ana, care au făgăduit lui Dumnezeu că, dacă vor avea un copil, îl vor închina Lui, Naşterea Maicii Domnului este considerată de Părinţii Bisericii drept momentul istoric în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoşesc. Prin puritatea vieţii ei, Sfânta Fecioară s-a făcut „vas ales”, vrednică de a fi cea din care să Se nască Fiul lui Dumnezeu.
În calendarul popular, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. După această zi, păsările călătoare pleacă spre zonele calde, insectele încep să se ascundă în pamânt, iar frigul își face simțită prezența. De asemenea, ea anunță începutul activităților practice specifice: culesul fructelor de toamnă și al viilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă, precum și organizarea târgurilor de sezon.
La mulți ani tuturor sărbătoriților acestei zile!
#LaMulțiAniMaria #sărbătoare #credință #tradiție