„Colesterolul rău, LDL colesterol, s-a constatat că el este încheiatorul plăcii de aterom, sapă acolo primul şi pune temelia acesteia, care va creşte prin adăugarea altor elemente, molecule, celule chiar. Până la urmă se creează o arhitectură care se numeşte cheag, trombus şi care poate închide vasul. El creşte, stenozează vasul, îl îngustează.
Imaginaţi-vă o autostradă cu două benzi şi cu baraje din saci de nisip pe una sau alta din marginile acesteia!… Drumul se îngustează şi cât rămâne – lăţimea unei singure benzi în loc de două – se circulă destul de bine, adică se mai poate circula. În momentul în care 90% este stenoză, se recomandă intervenţia cu stent. Prin numai 10% nu se mai poate realiza o circulaţie viabilă şi infarctul este inevitabil, într-un timp de doar câteva săptămâni. Nu mai vorbim atunci când este deja închis vasul şi trebuie să fie făcută o dezobstrucţie… Colesterolul rău are acest defect, este inamicul nostru din acest punct de vedere.
Există şi colesterol bun! Nu trebuie să-l scădem mai mult decât este specificat în ghidurile de specialitate. Colesterolul trebuie scăzut cu tact, pentru că există şi molecula de colesterol bun care participă la creşterea şi dezvoltarea organismului. Noi nu dăm medicamente de colesterol la copii şi la adolescenţi, pentru că nu prezintă riscul vascular, dar chiar şi la vârste mai avansate, colesterolul este important pentru hormonii sexuali, vitamina D, componente ale creierului ş.a.m.d. Trebuie o atitudine nuanţată, să tratăm colesterolul cu seriozitate şi să fim atenţi la toate aspectele!”, a spus conf. dr. Adrian Tase.
Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.
„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.