Congresul Național de Medicină Internă are loc în perioada 4-7 aprilie 2024 la Călimănești-Căciulata, conform tradiției. Și la acest congres au fost prezentate cele mai noi progrese în diagnosticul și terapeutica bolilor interne, iar participanţii au avut posibilitatea de a prezenta cele mai interesante observații ale medicilor interniști și aspectele cele mai importante ale activității de cercetare.

Cunoscutul cardiolog piteştean, conf. univ. dr. Adrian Tase, ne-a transmis următoarea corespondenţă de la faţa locului: „Bună ziua! Suntem la Călimăneşti, la Congresul Naţional de Medicină Internă, acolo unde peste 2.000 de medici frecventează cursurile, conferinţele, cazurile clinice comentate, simpozioanele şi mesele rotunde”.

Medicina internă este și rămâne în primul rând o specialitate diagnostică, dar este și o specialitate care are ca obiect integrarea diferitelor probleme de sănătate ale pacienților noștri, prioritizarea acestor probleme și, evident, terapeutica bolilor frecvente. Desigur, există probleme de diagnostic tehnic care revin diferitelor specialități medicale. Aceste aspecte au dus, de altfel, la apariția a numeroase subspecialități legate de utilizarea unor dispozitive și tehnici.

Diagnosticul începe însă cu identificarea domeniului de investigat și aceasta este obligația medicului internist. Scopul congresului este tocmai acela de a trece în revistă aportul progresului în diagnostic și terapie, de a ușura sarcinile medicilor în îngrijirea pacienților.

„Lucrările prezentate de noi acoperă zona medicinei sportive. Este vorba despre evaluarea cardiologică, inclusiv ecocardiografică, a unei echipe profesioniste de fotbal, ca şi zona terapiei prin muzică. Amintim aici despre efectul muzicii de pian la pacienţii cu tahicardie sinusală, cu sau fără hipertensiune arterială. Mai este de menţionat faptul că mâine dimineaţă voi susţine o conferinţă pe cele mai importante teme abordate la Congresul mondial de Terapie prin Muzică de la Vancouver-Canada, de anul trecut”, a spus dr. Adrian Tase.

Congresul s-a desfăşurat prin integrarea de simpozioane (manifestări de 90 minute), mese rotunde (60 minute), conferințe (20 minute), lucrări originale și prezentări de caz. Lucrările tinerilor interniști, rezidenți din diferite specialități medicale și tineri specialiști, au fost aşteptate cu interes, fiind organizate şi ședințe de postere electronice.

La congres au fost prezenți invitați de marcă din alte țări care au prezentat auditoriului experiența și preocupările lor. De asemenea, reprezentanţii industriei farmaceutice au ajutat în organizarea congresului și au avut prilejul să prezinte publicului cele mai noi achiziții în domeniile lor de activitate.

„În opinia noastră, cele mai interesante teme au fost legate de cazuri clinice complexe interdisciplinare, boli grave care se ascund în spatele unor simptome banale, noi utilizări ale unor medicamente cunoscute, ţigarea electronică – o nouă manevră a industriei tutunului şi Inteligenţa Artificială în medicină”, a încheiat conf. univ. dr. Adrian Tase.


Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.